COVID-19 подвоює ризик серцевих нападів, інсультів і смерті
COVID-19 подвоює ризик серцевих нападів, інсультів і смерті

COVID-19 подвоює ризик серцевих нападів, інсультів і смерті

Дослідження показують, що люди, які пережили COVID-19, стикаються з подвоєним ризиком серйозних серцевих ускладнень протягом багатьох років після одужання, особливо якщо вони госпіталізовані. Люди з групами крові A, B або AB особливо вразливі, що підкреслює потребу в індивідуальних підходах до здоров’я серця після COVID.

COVID-19 і серцево-судинний ризик

Згідно з новими дослідженнями, проведеними клінікою Клівленда та Університетом Південної Каліфорнії, наявність COVID-19 може подвоїти ризик серцевого нападу, інсульту або смерті.

Дослідження показало, що люди з будь-яким типом інфекції COVID-19 вдвічі частіше переживають серйозні серцеві події, такі як серцевий напад, інсульт або смерть, протягом трьох років після встановлення діагнозу. Цей ризик значно зростає для пацієнтів, які були госпіталізовані через COVID-19, перевершуючи навіть вплив попередньої історії хвороби серця.

Генетичні фактори та ускладнення COVID-19

Подальший генетичний аналіз показав, що люди з групами крові, відмінними від O (такими як A, B або AB), вдвічі частіше страждають від серйозних серцево-судинних захворювань після COVID-19, ніж люди з групою крові O.

Опубліковані 9 жовтня в журналі Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology,  дослідники використали дані UK Biobank про 10 005 людей, які мали COVID-19, і 217 730 людей, які не інфікувалися в період з лютого по грудень 2020 року.

Глобальні наслідки кардіологічних ризиків після COVID

«Понад мільярд людей у ​​світі вже перенесли COVID-19. Отримані висновки є незначним ефектом у невеликій підгрупі», – сказав один із старших авторів дослідження Стенлі Хейзен, доктор медичних наук, доктор філософії, завідувач кафедри серцево-судинних і метаболічних наук Науково-дослідного інституту Лернера клініки Клівленда та голова відділу превентивної кардіології. . «Результати охопили майже чверть мільйона людей і вказують на глобальне значення охорони здоров’я, яке обіцяє призвести до зростання серцево-судинних захворювань у всьому світі».  

Деякі генетичні варіанти вже пов’язані з ішемічною хворобою серця, серцевим нападом та інфекцією COVID-19. Дослідники завершили генетичний аналіз, щоб з’ясувати, чи сприяє будь-який із цих відомих генетичних варіантів підвищеному ризику захворювання коронарних артерій після COVID-19. Жоден із відомих генетичних варіантів не був причиною посилення серцево-судинних подій, які спостерігалися після COVID-19. Натомість дані підкреслили зв’язок між підвищеним ризиком і групою крові.

Результати досліджень і майбутні напрямки

Попередні дослідження показали, що люди з групами крові A, B або AB також були більш сприйнятливими до зараження COVID-19.

«Ці результати показують, що COVID-19 є інфекцією верхніх дихальних шляхів, але має різноманітні наслідки для здоров’я та підкреслює, що ми повинні враховувати історію попередньої інфекції COVID-19, коли формулюємо плани та цілі профілактики серцево-судинних захворювань», — сказав д-р Хейзен.

«Зв’язок, виявлений нашими дослідженнями, вказує на потенційну взаємодію між вірусом і фрагментом нашого генетичного коду, який визначає групу крові, і сигналізує про необхідність подальшого дослідження», — сказав доктор Хазен. «Краще розуміння того, що робить COVID-19 на молекулярному рівні, потенційно може навчити нас про шляхи, пов’язані з ризиком серцево-судинних захворювань».

Хуман Аллаї, доктор філософії з Медичної школи Кека USC, був співавтором статті.

«Наші дані, які свідчать про те, що ризик серцевих нападів та інсультів був особливо вищим серед пацієнтів з COVID-19 з групами крові A, B або AB, мають значні клінічні наслідки», — сказав доктор Аллаї.

«Враховуючи наші колективні спостереження та те, що 60% населення світу мають ці групи крові, відмінні від О, наше дослідження піднімає важливі питання щодо того, чи слід розглядати більш агресивні зусилля зі зниження ризику серцево-судинних захворювань, можливо, беручи до уваги генетичний склад людини».

Висновки показують, що довгостроковий ризик, пов’язаний з COVID-19, «продовжує становити значний тягар для громадського здоров’я» і, на думку авторів, необхідні подальші дослідження. Щоб дізнатися більше про це дослідження, перегляньте, як COVID продовжує загрожувати вашому серцю через роки після інфікування.

Джерело матеріала
loader