Кремль "покинув" Іран: The Telegraph вказало на зростаючу напругу між Тегераном та Москвою
Кремль "покинув" Іран: The Telegraph вказало на зростаючу напругу між Тегераном та Москвою

Кремль "покинув" Іран: The Telegraph вказало на зростаючу напругу між Тегераном та Москвою

Напруженість у відносинах між Іраном та Росією зростає, незважаючи на їхнє зовнішнє зближення після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє видання The Telegraph.

За даними джерел, у Тегерані наростає відчуття, що Москва все ще боргує Ірану. Хоча, на перший погляд, Росія продовжує надавати підтримку Ірану, включаючи непідтверджені повідомлення про постачання винищувачів та систем протиракетної оборони, іранська сторона відчуває недостатність цієї допомоги. Анонімний професор одного з університетів поблизу Тегерана порівняв відносини з Путіним із "дружбою з тим, хто ніколи не платить свою частку при спільних виходах".

Це розчарування відбилося і в іранських державних ЗМІ. Тегеранська газета Ettelaat звинуватила Путіна в тому, що він "покинув" Іран у ситуації з Газою і "зберігає дистанцію від кризи". Інше видання, Hamshahri, заявило про необхідність виконання Росією обіцянки щодо постачання сучасних систем протиракетної оборони С-400, що могло б покращити позиції Ірану у дипломатичних та військових переговорах з іншими країнами.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Іран та Москва стали близькими союзниками, спираючись на партнерство, яке виникло ще під час громадянської війни у ​​Сирії майже десятиліття тому. Тегеран поставив до Москви тисячі безпілотників та ракет малої дальності. У відповідь Росія постачає Іран нафтою та надає вкрай необхідні технології.

Незважаючи на це, Кремль, який приймав у себе ХАМАС і звинувачував Захід у ескалації конфлікту на Близькому Сході, на думку іранської сторони, не надає достатньої підтримки у поточній ситуації.

Додамо, що 11 жовтня очікується перша зустріч між Володимиром Путіним та президентом Ірану Масудом Пезешкіаном, на якій, ймовірно, обговорюватимуться ці питання.

Джерело матеріала
loader