Новий курс Кремля: аналітик розкрив зміни в російській пропаганді
Новий курс Кремля: аналітик розкрив зміни в російській пропаганді

Новий курс Кремля: аналітик розкрив зміни в російській пропаганді

Основні зусилля російських пропагандистів і спецслужб спрямовані на розхитування України через спекуляції, маніпуляції внутрішніми проблемами нашої країни, реальними або вигаданими.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Максим Віхров.

"Пропагандисти намагаються переконати в тому, що Україна тотально корумпована, порушує права людини, виношує якісь плани ескалації тощо. А з іншого боку, дедалі більше акцент переноситься на розгойдування насамперед західних країн зсередини. Активно дуже працює російська пропаганда у Сполучених Штатах, які виходять на фінішну прямісінько перед виборами. І, відповідно, Росія робить усе, що в її силах, щоб розгойдати американське суспільство і занурити його в хаос", — розповів Віхров.

За його словами, так само російська пропаганда працює і в інших країнах.

"Проблема Росії в тому, що дедалі більше у світі переконуються: всі наративи, які просуває Кремль або які якось римуються з позицією Кремля, є свідомо брехливими. Тому російській пропаганді доводиться шукати різні проксі та робити все, щоб доносити свої наративи вже опосередковано, приховуючи свій власний слід", — пояснив аналітик.

Водночас, звернув увагу Віхров, для росіян Кремль ставить інше завдання пропагандистам.

"Завдання Кремля не в тому, щоб переконати російського глядача, що все саме так, як кажуть по телевізору. Завдання показати, що загалом правди не існує, що все у світі відносно, що немає жодного міжнародного права, немає жодних правил, немає хороших і поганих, є просто право сили, і світ — це хаос. Людина стає пасивною, вона вже не знає, де добре, де погано, тому що її в чомусь переконують. Її переконують не в тому, що Путін, наприклад, не будує собі палаци, а її переконують у тому, що палаци є у всіх, і в Байдена, і в Зеленського, і в Шольца тощо. Росіянам не доводять, що, наприклад, Путін — це зразковий сім’янин у дусі ось цих так званих традиційних цінностей, пропагандисти переконують росіян у тому, що на Заході всі еліти — це якісь педофіли, сатаністи. Така норма життя, так скрізь, ніде не краще, скрізь тільки гірше. Тому якщо росіянин схильний до пропаганди, він уже не знає, проти чого протестувати", — сказав він.

Джерело матеріала
loader
loader