Рекордне подорожчання: якою може бути ціна на картоплю у 2025 році
Рекордне подорожчання: якою може бути ціна на картоплю у 2025 році

Рекордне подорожчання: якою може бути ціна на картоплю у 2025 році

Рекордне подорожчання: якою може бути ціна на картоплю у 2025 році

Прогноз дав експерт.

В Україні може подорожчати один з основних овочів борщового набору – картопля. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в ефірі «Українського Радіо» розповів, скільки буде коштувати цей овоч.

Експерт зазначив, що в квітні 2025 року переважна більшість картоплы, яка буде на поличках, це буде імпорт.

«Я не кажу, що не буде вітчизняної. Вона буде, але її буде менше, як це було в минулі роки. А для кінцевого споживача з усіма витратами, того ж супермаркету, який також має свою націнку, я думаю, що ми можемо спокійно підійти до 50 грн за кілограм, це точно», – сказав він.

За словами Гопки, 50-55 грн – це ціна, яка може бути за кілограм картоплі.

«Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто і 60 грн», – додав він.

Експерт пояснив, чи збиватиме імпортна картопля ціну на українську. За його словами, це залежатиме від ринків, на яких ця продукція пропонується.

«Якщо ми кажемо про картоплю, то це Єгипет, це можуть бути країни ЄС, навіть та сама Польща. Але треба розуміти, що в нас є додаткові витрати на логістику і тимчасове зберігання. Плюс націнка, яка присутня безпосередньо в імпортерів. Тому в комплексі все це можливо не дасть далі збільшуватись ціні, але й не зламає і не дасть їй знизитись», – пояснив він.

Гопка додав, що може скластися ситуація, як у 2023 році з цибулею, коли продукція була на ринку, вона дійшла до свого піку і трималася в ціні.

«Імпортна продукція привозилась, але ціна не могла тоді знизитись, тому що було невигідно її продавати. Тобто за рахунок обсягу ціна трималася і не зростала, але це не давало також їй суттєво просісти», – резюмував аналітик.

Раніше ми писали, що в Україні спостерігається зростання відпускних цін на буряк. Попри досить невисокі темпи збуту цього овоча, більшість виробників вирішили переглянути ціни в бік підвищення.

Джерело матеріала
loader
loader