Росія збільшує випуск "Шахедів" в умовах міжнародних санкцій
Росія збільшує випуск "Шахедів" в умовах міжнародних санкцій

Росія збільшує випуск "Шахедів" в умовах міжнародних санкцій

Особлива економічна зона (ОЕЗ) "Алабуга" в Татарстані стала центром уваги міжнародної спільноти через її трансформацію у ключовий об'єкт військового виробництва, на якому виробляють іранські безпілотні літальні апарати "Шахед-136".

На даний момент виробнича потужність заводів в ОЕЗ "Алабуга" становить приблизно 4500 одиниць БПЛА на рік.
Проте до 2025 року планується збільшити виробництво до 6000 одиниць БПЛА на рік. Очікується зростання чисельності персоналу з близько 900 осіб у 2023 році до 2600 осіб у 2025 році, пише Associated Press.

Зазначається, що на початку війни Росія та Іран підписали угоду на суму 1,7 мільярда доларів на купівлю Shahed 136. Спочатку дрони поставлялися в РФ у розібраному вигляді, але згодом виробництво було перенесено безпосередньо в "Алабугу".

В умовах рекордно низького рівня безробіття, коли багато росіян вже або працювали у військовій промисловості, або воювали в Україні, або втекли за кордон, керівництво заводу вдалося до допомоги студентів професійних училищ і дешевої іноземної робочої сили, бо знайти робітників було проблемою.

"Алабуга" є єдиним російським виробництвом, яке активно набирає жінок з Африки, Азії та Південної Америки для виготовлення зброї. За оцінками експертів, близько 90% іноземних жінок, найнятих за програмою "Алабуга Старт", працюють над створенням безпілотників.

Чиновники проводили вербувальні заходи в Уганді та намагалися набрати співробітників у її дитячих будинках. Завод також залучає робітників з Алабузького політехнічного технікуму - розташованої неподалік професійної школи-інтернату для росіян 16-18 років і 18-22 річних вихідців із Середньої Азії, випускники якої називають себе фахівцями з виробництва безпілотників. Деяким робітникам лише 15 років, і вони скаржаться на погані умови праці

Джерело матеріала
loader