Труп у центрі Москви: чому Леніна досі тримають у мавзолеї - що з ним роблять
Труп у центрі Москви: чому Леніна досі тримають у мавзолеї - що з ним роблять

Труп у центрі Москви: чому Леніна досі тримають у мавзолеї - що з ним роблять

Мавзолей Леніна в Москві залишається одним із найбільш суперечливих символів радянського минулого РФ. Главред з'ясував, чому тіло Леніна не ховають.

Одне з найцікавіших питань, яке досі хвилює як росіян, так і людей на Заході — це причина, чому тіло радянського диктатора Володимира Леніна, засновника Радянського Союзу, все ще зберігається у мавзолеї на Червоній площі. YouTube-блогер та експерт з політичних питань Роман Абалін, автор каналу "NFKRZ" розповів, чому тіло Леніна не ховають.

Чому тіло Леніна не ховають

Абалін наводить кілька причин, чому мавзолей все ще функціонує. Однією з головних є історична важливість Леніна для багатьох поколінь росіян, які жили за радянської епохи і досі мають сентиментальне ставлення до Леніна.

"Багато людей, які досі живі в Росії, – це люди, які жили в Радянському Союзі, які, можливо, боготворили Леніна, яким він подобався. І побачивши, що мавзолей зноситься, ці люди, по суті, просто розлютяться і засмутяться", - зазначає він.

Дивіться відео про те, чому тіло Леніна не ховають:

Ще однією важливою причиною, чому мавзолей Леніна досі функціонує, є його включення до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 1990 році мавзолей отримав статус захищеного об'єкта, що фактично ускладнює будь-які дії щодо його знесення або значної зміни.

"З 1990 року мавзолей вважається об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це робить процес його знесення юридично складним і додає міжнародний контекст до цього питання", - зазначає Абалін.

Що відомо про YouTube канал "NFKRZ"

YouTube канал "NFKRZ" — це популярний англомовний канал, заснований російським блогером Романом Абаліним. Канал здебільшого фокусується на політичних та соціальних темах, оглядах сучасних подій у Росії та світі, а також критиці влади. Аудиторія каналу - понад 1,2 мільйона користувачів.

Чому Леніна тримають в мавзолеї

Володимир Ленін, голова Ради народних комісарів СРСР, помер 21 січня 1924 року в садибі Горки під Москвою.

На похоронну церемонію в Колонній залі Будинку спілок у Москві прийшло від 500 тисяч до мільйона осіб, що свідчить про масштабну популярність Леніна серед народу. Але далеко не всі охочі встигли попрощатися з ним. У цей час у тижневику "Рабочая Москва" з'явилися листи від "трудящих", у яких вони просили зберегти тіло Леніна для майбутніх поколінь, йдеться у матеріалі видання "Верстка".

Історики стверджують, що збереження тіла Леніна було важливим елементом формування культу особи, який мав допомогти Сталіну утвердитися на посаді лідера Радянського Союзу. За словами експертів з видання "Верстка", саме Сталін стояв за рішенням зберегти тіло Леніна, перетворивши його на символ комуністичної ідеології.

"Рішення Сталіна про збереження тіла Леніна було стратегічним кроком для підтримки культу особи Леніна та, згодом, для власного зміцнення влади", — зазначають журналісти.

Що діється з тілом Леніна в мавзолеї

Доктор Говард Маркел у статті для "PBS News" зазначає, що майже століття потому команда анатомів, біохіміків і хірургів цілодобово працює над тим, щоб зберегти те, що залишилося від тіла Леніна. Вони працюють у Московському центрі наукових досліджень і методик викладання біохімічних технологій, який називається "Мавзолей".

"Від тіла Леніна, до речі, збереглися лише його скелет, шкіра, м’язові тканини та зовнішня "форма". Його життєво важливі органи та мозок були вилучені для дослідження під час розтину безпосередньо після його смерті", - вказує він.

За словами доктора, під час розтину 1924 року патологоанатоми також видалили всі артерії та вени Леніна. Тому, росіяни розробили методику мікроін'єкцій, коли окремі підшкірні шприци, наповнені бальзамуючими речовинами, вводилися безпосередньо в ту частину тіла, яка потребувала консервації в певний момент часу.

Що відомо про Говарда Маркела

Говард Маркел- американський лікар та історик медицини. Наприкінці 2023 року Маркел вийшов на пенсію з Медичної школи Мічиганського університету, де він працював заслуженим професором історії медицини імені Джорджа Е. Вантца та директором Університетського центру історії медицини. Він також був професором психіатрії, управління та політики охорони здоров'я, історії, педіатрії та інфекційних хвороб. Маркел багато пише про основні теми та постаті в історії медицини та громадського здоров'я, повідомляє Вікіпедія.

"Вони (росіяни - ред.) також винайшли двошаровий "гумовий костюм", який одягали на труп, щоб тонкий шар бальзамуючої речовини постійно циркулював навколо його тіла. Темний діловий костюм, який зараз "носить" Ленін, був спеціально пошитий для того, щоб надягати його поверх гумового костюма", - зазначає Говард Маркел.

Він додає, що кожні два роки весь труп повторно бальзамують, занурюючи його в різні розчини: гліцерин, формальдегід, ацетат калію, спирт, перекис водню, оцтову кислоту та оцтовий натрій. Кожне занурення займає близько шести тижнів.

Згідно з висновками професора антропології Каліфорнійського університету в Берклі Олексія Юрчака, Ленін зараз має штучні вії, оскільки його було пошкоджено під час раннього бальзамування. Його ніс, обличчя, очні ямки та кілька інших частин його тіла були "скульптуровані" за допомогою матеріалу з парафіну, гліцерину та каротину, щоб допомогти зберегти вигляд його обличчя близьким до оригінального та набагато більш жвавим.

Хто лежить у мавзолеї, крім Леніна

Мавзолей на Красній площі у Москві вже давно є символом радянської епохи. Проте не тільки Ленін був похований у цьому місці. Одним із найвідоміших лідерів, чий останній притулок також був у мавзолеї, був Йосип Сталін.

Йосип Сталін був одним із найбільш суперечливих лідерів Радянського Союзу. Як диктатор, який керував державою протягом майже 30 років, він був відомий своєю жорстокою політикою, яка включала масові репресії, голодомори та чистки. Незважаючи на його жорстоке правління, багато людей сумували, коли 6 березня 1953 року було оголошено про його смерть.

За словами автора YouTube-каналу "MilitaryTube", Сталін був представлений як "великий вождь" та символізував міць Радянського Союзу. Після смерті його тіло було забальзамоване, щоб залишитися для майбутніх поколінь. Воно було виставлене на огляд у прозорій гробниці поруч із тілом Леніна.

Дивіться відео про те, хто лежав у мавзолеї, крім Леніна:

Чому Сталіна винесли з мавзолею

Радянська влада змінила своє ставлення до Сталіна після виступу Микити Хрущова. Як зазначає блогер, 24 лютого 1956 року на 20-му з'їзді Комуністичної партії Радянського Союзу Хрущов виголосив таємну промову, яка викрила численні звірства Сталіна. Ця промова стала початком десталінізації країни. Уряд вирішив переглянути статус Сталіна як "великого вождя", і через п’ять років після цього, у 1961 році, тіло Сталіна тихо винесли з мавзолею. На цей раз не було церемоній чи фанфар.

Як зазначив автор каналу "MilitaryTube", Сталіна поховали приблизно за 300 футів від мавзолею, біля Кремлівської стіни, де його тіло залишилось майже непомітним, частково приховане деревами. Це символізувало політичне та ідеологічне відмежування від його спадщини.

Що відомо про YouTube канал "MilitaryTube"

YouTube канал "MilitaryTube" присвячений військовій історії, сучасній техніці та геополітиці. Аудиторія каналу - понад 65 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader