У Росії на примусовому лікуванні перебувають щонайменше 49 політв'язнів
У Росії на примусовому лікуванні перебувають щонайменше 49 політв'язнів

У Росії на примусовому лікуванні перебувають щонайменше 49 політв'язнів

У російських психіатричних лікарнях перебувають на примусовому лікуванні щонайменше 49 осіб, відправлених туди з політичних мотивів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал правозахисного центру "Меморіал".

Правозахисники наголошують, що це "один із найгірших варіантів" для обвинувачених у політично мотивованих кримінальних справах, оскільки на примусове лікування відправляють безстроково. В лікарніув'язнених б'ють, принижують, призначають їм сильнодійні препарати - наприклад, галоперидол, який застосовується при шизофренії, розладах та психозах.

Один із найважчих випадків – справа якутського шамана Олександра Габишева, якого тримають на примусовому лікуванні майже чотири роки. Його звинувачують у закликах до екстремізму та застосуванні насильства до представників влади через оголошений ним похід до Москви для здійснення обряду "вигнання Путіна".

Особливо ж почастішали випадки відправлення політв'язнів на примусове лікування після початку повномасштабної війни проти України. Серед тих, хто зазнав цього виду покарання за антивоєнні пости і так звані фейки про російську армію - нижегородський гід та блогер Олексій Оношкін, муніципальний депутат із Саратовської області Олег Непєїн, музикант та журналіст Андрій Гаєвський, заступник виконавчого директора МФТІ Віктор Москальов.

Як повідомляв Укрінформ, російські опозиційні журналісти, проаналізувавши кримінальні та адміністративні справи в судах РФ за 2018-2023 роки, дійшли висновку, що за масштабом репресій російський диктатор Володимир Путін «давно обійшов майже всіх радянських генсеків, крім одного – Йосипа Сталіна».

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader