Французька армія отримує ще два модернізованих танки Leclerc XLR
Французька армія отримує ще два модернізованих танки Leclerc XLR

Французька армія отримує ще два модернізованих танки Leclerc XLR

Два нещодавно оновлені танки Leclerc XLR біли передані Генеральним управлінням озброєнь французької армії (DGA). Це були 14-й і 15-й танки Leclerc XLR, які пройшли суттєву модернізацію. 

Ця модернізація є частиною ширшого плану, викладеного в Законі про військове планування (LPM) на 2024-2030 роки. Франція має намір відремонтувати 160 танків Leclerc до 2030 року, а до 2035 року заплановано модернізувати ще 40 танків. Французькому оборонному підряднику Nexter Systems було доручено модернізувати перші 100 танків, щоб Leclerc залишався центральною частиною французької армії до появи основної наземної бойової системи (MGCS) наступного покоління.

З початку 2024 року французькій армії було передано 15 танків Leclerc XLR, до кінця року планується поставка ще шести. Ця ініціатива з оновлення є частиною довгострокових зусиль з підвищення боєготовності бронетанкових сил Франції. Оновлені танки оснащені технологією для їх інтеграції в бойову систему Scorpion. Ця інтеграція дозволяє танкам обмінюватися тактичними даними в реальному часі з іншими транспортними засобами в програмі Scorpion, такими як Griffon, Jaguar і Serval. Танки отримали оновлення, які посилюють їхній захист від саморобних вибухових пристроїв (IED) і ракет. Крім того, їхню бойову ефективність підвищили нові системи управління вогнем. Планується подальше удосконалення, включаючи встановлення станцій озброєння з дистанційним керуванням до кінця 2025 року та вдосконалених прицілів до 2028 року.

Танк Leclerc, вперше прийнятий на озброєння в 1993 році, є бойовою машиною третього покоління вагою 60 тонн. Leclerc, який вироблявся компанією Nexter до 2008 року, керується екіпажем із трьох осіб, включаючи командира, навідника та водія. Озброєний 120-мм гарматою, танк може вести вогонь як по нерухомих, так і по рухомих цілях на відстані до 4000 метрів навіть у русі.

Ця програма оновлення гарантує, що Leclerc, ключовий актив бронетехнічного потенціалу Франції, залишатиметься ефективним і боєздатним у майбутньому, оскільки нові технології та бойові системи розробляються та інтегруються.

Джерело матеріала
loader