Україна відзначила День військового капелана - свято тих, хто завжди поруч з воїнами
Україна відзначила День військового капелана - свято тих, хто завжди поруч з воїнами

Україна відзначила День військового капелана - свято тих, хто завжди поруч з воїнами

Україна відзначила День військового капелана - свято тих, хто завжди поруч з воїнами

День військового капелана відзначається у день Святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського - засновника військового капеланства і покровителя військових капеланів

12 жовтня в Україні відзначили День військового капелана. Капеланське служіння у Збройних Силах України розпочалося з 2021 року, але фактично з’явилися ще на початку російського вторгнення в Крим та на Донбас у 2014 році.

Зараз у війську служать понад 300 священників та богословів від 13 релігійних організацій, повідомив Стратком ЗСУ у Телеграм.

Традиційно День військового капелана відзначається у день Святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого прийнято вважати засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів. Раніше це свято відзначалося 25 жовтня, але у зв'язку з переходом України на новий церковний календар, свято тепер припадає саме на 12 жовтня.

"Збройні Сили України вітають своїх духовних отців і дякують їм за жертовність та служіння Богу та українському воїнству!" - відзначає Стратком.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський привітав із Днем військового капелана солдатів духовного фронту. У своєму зверненні він підкреслив, що сьогодні Сили оборони України неможливо уявити без капеланів, адже вони є важливою частиною боротьби за свободу та незалежність.

Поки наші воїни ведуть героїчні бої, капелани стали солдатами духовного фронту, втіленням віри та надії.

"Шановні духовні наставники захисників та захисниць України! Щиро вітаю вас із Днем військового капелана! Нині неможливо уявити Сили оборони України без капеланів. Ви - невід'ємна частина нашої боротьби за свободу і незалежність. У час, коли наші воїни героїчно воюють на полі бою, ви стали солдатами духовного фронту, уособленням віри та надії.

Ваше служіння - це саме та духовна підтримка, яка супроводжує наших воїнів, вселяє у їхні душі надію й любов, віру в Бога, а також віру в нашу спільну перемогу. Україна демонструє всьому світу унікальний досвід міжконфесійного миру та співпраці!

Гасло українських капеланів – "Бути поруч". Бути поруч з кожним українським захисником та захисницею на передовій і в тилу, в шпиталі з пораненими, поруч з ветеранами, опікуватися родинами воїнів. Дякую, що ви з нами! Дякую, що ви поруч!

Закликаю духовних отців усіх конфесій долучатися до Сил оборони України", – йдеться у привітанні.

Капелани завжди поряд зі своїми підопічними, чи то на фронті, в тилу, чи в шпиталі, щоб разом помолитися, провести Таїнство або просто вислухати того, хто потребує духовної підтримки, і це дуже добре розуміють ті підрозділи, чиї бійці ходять, що називається,  по лезу бритви.

Щирим було вітання від ГУР.

 "Вітаємо усіх, хто служить і захищає Україну у лавах Сил безпеки і оборони, і дякуємо — за слово, яке береже дух нашого воїнства, допомагає подолати усі випробування на полі бою, спонукає нищити ворога.

 Від сивої давнини, коли отці освячували мечі наших славетних пращурів, і донині, у час боротьби з безбожною огидною Росією, наші капелани різних конфесій та релігій поруч із нами — завжди, а отже з любовʼю, впевненістю і вірою ми продовжуємо битися за свободу України".

«Ви втішаєте тих, хто поранений тілом та духом, і повертаєте надію. Ваше слово лікує душі наших героїв, а ваша молитва захищає. Ви допомагаєте віднайти внутрішній спокій і віру в перемогу. Дякую за те, що живите віру, яка стає непереборною силою у боротьбі з темрявою», – так висловився про капеланів міністр оборони України Рустем Умєров.

Вітань було немало, але найтепліші - від тих, хто відновив душу саме завдяки людям без зброї у руках, але з найкращою зброєю у серці - вірою - військовим капеланам. 

Джерело матеріала
loader
loader