Індія стала другим за величиною постачальником заборонених технологій в РФ - Bloomberg
Індія стала другим за величиною постачальником заборонених технологій в РФ - Bloomberg

Індія стала другим за величиною постачальником заборонених технологій в РФ - Bloomberg

Індія стала другим найбільшим постачальником критично важливих технологій до Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних американських і європейських чиновників.

Зазначається, що індійський експорт заборонених товарів, таких як мікрочіпи, схеми та верстати, у квітні і травні перевищив 60 мільйонів доларів США, що майже удвічі більше, аніж було у попередні місяці цього року, а у липні цей показник зріс до 95 мільйонів доларів США. Наразі Індія поступається лише Китаю.

За словами деяких із чиновників, ще більше союзників України засмучує те, що посланці, які порушують це питання, отримують мало відповідей від своїх індійських колег. Міністерство закордонних справ Індії відмовилося коментувати наведену Bloomberg статистику.

Згідно із останніми даними, майже п’ята частина чутливих технологій, які надходять до російського військово-промислового комплексу, потрапляють до РФ через Індію, розповіли чиновники.

У матеріалі йдеться, що нові дані підкреслюють труднощі, з якими зіткнулися США та їхні союзники, намагаючись обмежити спроби Росії вести війну в Україні після двох з половиною років з початку повномасштабного вторгнення. Експорт більшості товарів подвійного призначення безпосередньо до Росії заборонений, тому країна-агресор почала купувати їх у третіх країнах – іноді у випадкових дочірніх компаній західних фірм або мереж посередників.

Джерела Bloomberg додали, що поки союзники працюють над обмеженням деяких із маршрутів постачання заборонених технологій до РФ, серед яких були Туреччина і Об’єднані Арабські Емірати, з’являються нові хаби. Серед них – Індія, Малайзія і Таїланд.

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня Інститут вивчення війни (ISW) із посиланням на статтю Financial Times повідомив, що Росія таємно купує чутливу електроніку подвійного призначення в Індії, використовуючи значні резерви індійських рупій, накопичені російськими банками завдяки зростанню обсягів продажу нафти до Індії.

Джерело матеріала
loader