Подає важливий сигнал: чому кіт муркоче як трактор - звідки насправді лунає звук
Подає важливий сигнал: чому кіт муркоче як трактор - звідки насправді лунає звук

Подає важливий сигнал: чому кіт муркоче як трактор - звідки насправді лунає звук

Котяче муркотіння — це не лише миле звукове явище, а й складний процес, який допомагає тваринам справлятися зі стресом, зазначають експерти.

Муркотіння котів— одна з найпоширеніших і загадкових поведінкових рис, які ми спостерігаємо у наших домашніх улюбленців. Часто, коли ми гладимо кота, він починає муркотіти, і це сприймається як ознака задоволення та спокою. Однак це далеко не єдина причина, чому коти муркотять. Зооексперти з YouTube-каналу AnimalWised пояснюють, чому кіт мурчить як трактор.

Коли кіт мурчить, що це означає

За словами зооекспертів AnimalWised, муркотіння під час того, як його гладять — це один зі способів, за допомогою якого кіт виражає своє задоволення і комфорт.

"Перебування поруч із вами та відчуття масажу від ваших ласок викликає в кота приємні емоції", — зазначають вони.

Дорослі коти частіше використовують муркотіння для спілкування з людиною, ніж із іншими котами, і це переважно позитивний сигнал, що вказує на безпеку та комфорт у присутності власника.

Дивіться відео про те, чому кіт мурчить, якщо його гладити:

Чому кішка мурчить поруч із господарем

Муркотіння також має своє коріння у дитинстві котів. Як зазначають експерти, ще бувши кошенятами, вони вчаться муркотіти, коли їхня мама-кішка намагається заспокоїти, покликати або навчити їх. Ця модель поведінки зберігається і в дорослому віці, коли муркотіння під час грумінгу між котами сприяє зміцненню соціальних зв'язків.

"Така ж поведінка продовжується і в стосунках між котами та людьми, оскільки кішки взаємодіють з нами, так само як з іншими котячими", — зазначають експерти.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Чому кішка мурчить і перебирає лапками

Ще однією причиною муркотіння може бути спроба щось попросити.

"Чим терміновіше повідомлення, тим інтенсивнішим буде муркотіння кота", — пояснюють експерти AnimalWised.

У таких випадках муркотіння часто супроводжується нявканням або іншими звуками. Наприклад, кіт може просити у вас ласощі або гру, або ж натякати, що його слід погладити на іншій частині тіла.

Подає важливий сигнал: чому кіт муркоче як трактор - звідки насправді лунає звук
Скільки разів на день потрібно годувати кота / Інфографіка: Главред

Чи щасливі кішки, коли голосно муркочуть

Як стверджують зооексперти, муркотіння може бути також механізмом боротьби зі стресом або страхом. Якщо ваш кіт наляканий або відчуває тривогу, погладжування може викликати муркотіння як спробу заспокоїтися.

"У цей момент муркотіння допомагає відновити рівновагу в організмі кота та боротися з негативними емоціями", — зазначають вони.

Чому кішки муркочуть

Нарешті, муркотіння може бути індикатором того, що ваш кіт відчуває біль або дискомфорт. Це своєрідний спосіб самозаспокоєння.

"Якщо ваш кіт починає муркотіти, коли ви його гладите під час хвороби або травми, це може бути природною реакцією на полегшення болю", — стверджують експерти.

Іншими ознаками, що ваш кіт хворий, можуть бути млявість, втрата апетиту або проблеми з пересуванням.

Як коти муркочуть - звідки лунає звук муркотіння

Коти можуть муркотіти не лише від задоволення. Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", котяче муркотіння часто виникає як відповідь на різні емоції, включаючи стрес.

"Коти можуть муркотіти від будь-чого, що виводить їх з рівноваги", — пояснюють вони.

Дивіться відео про те, як мурчать коти:

Основна причина цього криється у нервовій системі кішки, яка контролює м'язи всередині її гортані. Коли ці м'язи стискають або розширюють голосові зв'язки, повітря, проходячи через них під час вдиху та видиху, створює вібрацію — саме це ми чуємо як муркотіння.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader