Шукали 31 рік: у Франції завершилося полювання за захованим скарбом
Шукали 31 рік: у Франції завершилося полювання за захованим скарбом

Шукали 31 рік: у Франції завершилося полювання за захованим скарбом

Як інформує ABC news, офіційний чат-лінії Hunt підтвердив, що копія золотої сови дійсно була знайдена.

Хто і навіщо заховав статуетку

Статуетку сховав французький художник Мішель Беккер, який проілюстрував книжку "Слідами золотої сови" Режіса Гаузера. Книгу видали 1993 року, а Беккер створив скульптуру сови з:

  • трьох кілограмів золота,
  • семи кілограмів срібла,
  • та діамантовою крихтою.

Її пообіцяли віддати тій людині, яка першою розгадає підказки, заховані на сторінках книги.

Цікаво! Ідея полювання виникла під враженням від книжки художника Кіта Вільямса "Маскарад" — британського бестселера 1979 року, що розійшовся накладом більше мільйона примірників, який спровокував загальнонаціональні пошуки 18-каратного золотого зайця, інкрустованого дорогоцінним камінням, аж доки три роки по тому його не знайшли в парку в Бедфордширі.

За правилами французького квесту той, хто знаходив бронзову копію сови, мав право обміняти її на оригінал Беккера, вартість якого на момент першої публікації книги оцінювали в 1 мільйон франків, що на сьогодні еквівалентно майже 300 000 євро.

Мішель Беккер із золотою совою та її бронзовою копією
Мішель Беккер із золотою совою та її бронзовою копією / Фото Lingot d'Art – Musée de la Chouette d'Or.

Однак тому, хто знайшов, також довелося довести, що він прийшов до місця, де була закопана копія, правильно розв'язавши 11 загадок, запропонованих автором книги Максом Валентином, а не за допомогою інших засобів, наприклад, металошукача.

Як відбувалося полювання за скарбом

Пошуки сови тривали 31 рік. У них взяло участь десятки тисяч людей. Цікаво, що пошуки призвели до кількох судових позовів, включно з позовом, поданим самим Беккером проти сім'ї Валентина, з метою отримати точне місцезнаходження похованого птаха після смерті автора 2009 року.

Кілька років тому на Беккера також подали до суду розлючені шукачі скарбів, після того, як він спробував продати статуетку. Зрештою, суддя постановив, що скульптура не може бути продана, оскільки вона за законом належить людині, яка знайшла копію.

Мабуть, прагнучи якнайшвидше закінчити полювання, Беккер публікував дедалі більше підказок щодо місцеперебування копії птаха. Зрештою, коли птаха таки знайшли, багато хто висловив жаль, що квест закінчився.

Джерело матеріала
loader
loader