Starlink Ілона Маска допомогли росіянам захопити Вугледар
Starlink Ілона Маска допомогли росіянам захопити Вугледар

Starlink Ілона Маска допомогли росіянам захопити Вугледар

Starlink Ілона Маска допомогли росіянам захопити Вугледар

Окупанти використовують незаконно отримані термінали Starlink для покращення координації і бойових дій

Американське видання Washington Post, передає Інтерфакс-Україна, проаналізувало ситуацію на фронті і нові можливості росіян і дійшло висновку. що деякі з моментів поразки України стали можливими через поліпшення координації та ефективності тактичного розвідувально-ударного комплексу росіян.

"В української армії, яку противник перевершував за озброєнням і чисельністю, була одна важлива перевага перед ворогом: інтернет через термінали Starlink. Тепер її мають і росіяни", - йдеться у статті.

Повідомляється, що існує зростаючий чорний ринок Starlink, який доставляє термінали росіянам на фронт, і їхнє поширення стало важливим фактором недавніх успіхів РФ під час її наступу.

Зокрема, один із офіцерів 72 механізованої бригади, що обороняла район міста Вугледар Донецької області з 2022 року та нещодавно була змушена відступити, у коментарі виданню на умовах анонімності назвав використання російськими окупантами Starlink одним з важливих чинників разом з нестачею живої сили та озброєння, що прискорили падіння Вугледара. Також повідомляється, що використання Starlink стало одним із факторів, який допоміг РФ наступати на Покровськ.

Видання зазначає, що термінали Starlink - одна з небагатьох переваг, які мала Україна проти більших, хоча і менш модернізованих сил РФ, зараз же РФ закрила технологічний розрив. Кількість терміналів Starlink зростала на російських позиціях протягом усього року, але тільки в останні кілька місяців їхній ефект став по-справжньому відчутним.

"Уряди США та України працюють зі SpaceX, щоб запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink на окупованій території України, включно з увагою Міністерства фінансів США до потенційних порушень санкцій, пов'язаних із міжнародною контрабандою, заявив представник Міністерства оборони Чарлі Діц. SpaceX послалася на повідомлення на X у лютому, в якому йшлося про те, що компанія деактивує термінали, якщо вони використовуються санкціонованою або несанкціонованою стороною. Пентагон і SpaceX не надали подробиць щодо зусиль США, включно з кількістю незаконних терміналів, які використовуються російськими військами, які було відключено", - йдеться в повідомленні.

За даними видання, Україна і США стикаються з труднощами у розв'язанні проблеми використання Starlink у РФ, особливо в світлі успіху Москви в обході санкцій і технічної проблеми заборони доступу до мережі Starlink без шкоди для українських військ. Зокрема, компанія технічно здатна визначати місце розташування активних терміналів, але складно розпізнати користувачів на передньому краї зони бойових дій, де діють і українські, і російські війська.

"Якщо провести межу, де це працює, а де ні, ви, по суті, фіксуєте лінії фронту там, де вони розташовані, і не даєте українцям перейти в наступ", - зазначила директорка оборонної програми Центру нової американської безпеки Стейсі Петтіджон.

Видання повідомляє, що Starlink пропонують для продажу на багатьох російських сайтах. Щоб активувати пристрій, користувачам у РФ потрібен закордонний номер телефону, адреса електронної пошти та банківський рахунок для оплати щомісячної абонентської плати, що спонукає постачальників шукати людей, готових надати свої посвідчення особи. "Користувачі в чатах Telegram кажуть, що легко купити і зареєструвати комплекти Starlink за кордоном. Більшість із них купують у Європі та перевозять через Об'єднані Арабські Емірати", - ідеться в повідомленні.

На тимчасово окупованих територіях України російські війська застосовують термінали від компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска для доступу в інтернет. Ці випадки починають набирати системного характеру. На офіційному сайті Starlink вказано, що мережа супутникового інтернету доступна, зокрема на захоплених росіянами частинах Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської та Харківської областей. 

Джерело матеріала
loader