Вчені: людство може досягти граничної тривалості життя найближчим часом
Вчені: людство може досягти граничної тривалості життя найближчим часом

Вчені: людство може досягти граничної тривалості життя найближчим часом

Зростання очікуваної тривалості життя сповільнилося з 1990 року, із середнім збільшенням лише на 6,5 років у популяціях з найдовшими життями, що свідчить про можливу біологічну межу. Нове дослідження наголошує на зміщенні уваги від простого продовження життя до покращення якості життя завдяки прогресу в науці про старіння.

Середня тривалість життя різко зросла протягом 19-го та 20-го століть завдяки більш здоровому харчуванню, досягненням медицини та численним іншим покращенням якості життя. Проте, згідно з новим дослідженням, проведеним Університетом Іллінойсу в Чикаго, після майже подвоєння протягом 20-го століття темпи цього зростання значно сповільнилися за останні три десятиліття.

Незважаючи на часті прориви в медицині та охороні здоров’я, очікувана тривалість життя при народженні в популяціях з найдовшими життями у світі збільшилася в середньому лише на шість з половиною років з 1990 року, як показує аналіз. Такий темп покращення далеко не відповідає очікуванням деяких вчених про те, що очікувана тривалість життя в цьому столітті збільшиться прискореними темпами і що більшість людей, які народилися сьогодні, проживуть понад 100 років.

Межі довголіття людини

Стаття Nature Aging «Неправдоподібність радикального продовження життя людей у ​​21 столітті» пропонує нові докази того, що люди наближаються до біологічної межі життя. Найбільший приріст довголіття вже відбувся завдяки успішним зусиллям у боротьбі з хворобами, сказав провідний автор С. Джей Ольшанскі зі Школи громадського здоров’я UIC. Це залишає згубний вплив старіння як головну перешкоду для подальшого розширення.

«Більшість людей, які нині живуть у старшому віці, живуть у часі, створеному медициною», — сказав Ольшанський, професор епідеміології та біостатистики. «Але ці медичні пластирі дають менше років життя, навіть незважаючи на те, що вони відбуваються прискореними темпами, що означає, що період швидкого збільшення очікуваної тривалості життя зараз задокументовано закінчився».

Це також означає, що продовження тривалості життя ще більше за рахунок зменшення захворювань може бути шкідливим, якщо ці додаткові роки не є здоровими, додав Ольшанський. «Тепер ми повинні зосередитися на зусиллях, які уповільнюють старіння та подовжують тривалість здоров’я», — сказав він. Тривалість здоров’я — це відносно новий показник, який вимірює кількість років, протягом яких людина здорова, а не просто жива.

Аналіз, проведений спільно з дослідниками з Гавайського університету, Гарварду та Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, є останньою главою тридцятирічної дискусії щодо потенційних меж людського довголіття.

У 1990 році Ольшанський опублікував статтю в журналі Science, в якій стверджував, що люди наближаються до стелі очікуваної тривалості життя приблизно у 85 років і що найбільш значні успіхи вже досягнуті. Інші передбачали, що прогрес у медицині та охороні здоров’я прискорить тенденції з 20 -го століття до 21-го століття.

Докази, що підтверджують уповільнення

Тридцять чотири роки потому докази, наведені в дослідженні Nature Aging 2024 року , підтверджують ідею про те, що зростання очікуваної тривалості життя продовжуватиме сповільнюватися, оскільки все більше людей будуть піддаватися згубним і незмінним наслідкам старіння. У дослідженні розглядалися дані з восьми країн з найдовшим життям, Гонконгу та Сполучених Штатів, які є однією з небагатьох країн, у яких за досліджуваний період спостерігалося зниження тривалості життя.

«Наш результат перевертає загальноприйняте уявлення про те, що природне довголіття для нашого виду є десь на горизонті попереду нас — очікувана тривалість життя перевищує нашу сьогоднішню», — сказав Ольшанський. «Натомість це позаду — десь у діапазоні від 30 до 60 років. Тепер ми довели, що сучасна медицина дає поступово менші покращення довголіття, навіть незважаючи на те, що прогрес у медицині відбувається з шаленою швидкістю».

Хоча в цьому столітті більше людей може досягти 100 років і більше, ці випадки залишаться викидами, які не підвищать середню тривалість життя значно вище, сказав Ольшанський.

Цей висновок суперечить продуктам і галузям, таким як страхування та бізнес з управління капіталом, які все частіше роблять розрахунки на основі припущень, що більшість людей доживуть до 100 років.

«Це дуже погана порада, тому що лише невеликий відсоток населення проживе стільки в цьому столітті», — сказав Ольшанський.

Але це відкриття не виключає, що медицина і наука можуть принести додаткові переваги, сказав він. Автори стверджують, що може бути більш безпосередній потенціал у покращенні якості життя в літньому віці замість продовження життя. Слід більше інвестувати в геросауку — біологію старіння, яка може містити насіння наступної хвилі здоров’я та продовження життя.

«Це скляна стеля, а не цегляна стіна», — сказав Ольшанський. «Є багато можливостей для вдосконалення: для зменшення факторів ризику, роботи над усуненням диспропорцій і заохочення людей до більш здорового способу життя – усе це може дозволити людям жити довше та здоровіше. Ми можемо пробити цю скляну стелю здоров’я та довголіття за допомогою геронауки та зусиль, щоб уповільнити наслідки старіння».

Джерело матеріала
loader