Голова Інституту пам'яті Дробович підтримав перейменування "копійок" на "шаги"
Голова Інституту пам'яті Дробович підтримав перейменування "копійок" на "шаги"

Голова Інституту пам'яті Дробович підтримав перейменування "копійок" на "шаги"

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович підтримав ініціативу Національного банку України (НБУ) змінити назву розмінної монети з "копійок" на "шаги".

- З професійної та громадянської точки зору мені дуже подобається ідея Андрія Пишного (голови НБУ, — авт.) та Національного банку України повернути в обіг розмінну монету під назвою «шаг», - написав він у фейсбуці.

За словами Дробовича, це дійсно історично коректна назва і монети з такою назвою вже не раз «ходили» на наших теренах, зокрема і 100 років тому в Українській народній республіці.

- По-друге, це сприяє головній культурній настанові нашого часу - «Геть від Москви». Ми дійсно не хочемо мати з тими агресивними сусідами по планеті нічого спільного і якщо цьому ще і сприяє історія та факти культури, то все на нашому боці в питанні зміни назв грошових знаків, — додав Дробович.

По-третє, на його думку, це рішення матиме суттєвий культурний вплив — на століття вперед. 

- Справа в тому, що це зараз грошова політика у нас така, що скоро циркулюватимуть лише 50 шагів і далі вже гривні. Але через 20-30 років центробанк може обрати іншу політику, зробити деномінацію і знову курс буде такий, що повернуться монети номіналом в 1, 2, 5, 10 і т.д. Тому зробивши ці зміни зараз ми вже назавжди виразно зафіксуємо всю лінійку власних грошових знаків, — заявив він.

По-четверте, за словами голови УІНП, “це не коштуватиме нам як платникам податків якихось зайвих коштів”. 

- Нацбанк продумав це питання так, що фактично замінюватиме старі монети на нові по мірі того, як вони будуть зношуватися і вилучатися в «природній» спосіб, — зазначив він.

Також Дробовичу імпонує це рішення тим, що воно комунікаційно та сутнісно підготовлено, що йому передувало глибоке фахове дослідження — і економічне, і культурно-історичне.

  • 2 вересня голова НБУ Андрій Пишний оголосив, що Національний банк ініціював зміну назви розмінної  монети з "копійка" на "шаг". На презентації ініціативі він заявив, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Назва "шаг" вже використовувалася на території України в XVI-XVII ст., а також зокрема у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки.
  • 11 жовтня НБУ подав до Верховної Ради законопроєкти про перейменування копійок у шаги. Копійки та шаги перебуватимуть в обігу паралельно.
Теги за темою
Гроші Нацбанк
Джерело матеріала