Коли та як садити троянди восени: основні правила, яких потрібно дотримуватися
Коли та як садити троянди восени: основні правила, яких потрібно дотримуватися

Коли та як садити троянди восени: основні правила, яких потрібно дотримуватися

Посадка троянд восени: коли та як правильно садити

Осінь — пора не лише збору врожаю, а й висаджування рослин на городі та в саду, у тому числі троянд. Висаджені восени троянди перезимують зиму, акліматизують і наступного року будуть готові до цвітіння.

Коли восени садити троянди 

Троянди потрібно садити за 20-30 днів до перших заморозків, щоб вони встигли за цей час вкоренитися в землі. Якщо посадити рослини занадто рано, під час бабиного літа, вони почнуть швидко рости та замерзнути взимку.  

Оптимальна середня температура для посадки троянд восени -  приблизно +15° вдень та не нижче +5° вночі.

 Фахівці вважають, що рослини, що вирощуються в контейнерах, можна висаджувати у будь-який час року. Осінь залишається сприятливим періодом, щоб стимулювати розвиток кореневої системи перед весняним зростанням. Рослини з відкритим корінням можна висаджувати тільки після переходу у стан спокою, коли у них опаде листя. У стані сплячки троянда морозостійка, тому заморозки незабаром після посадки не нашкодять її.

Як радять досвідчені городники, найкращий час посадки троянди восени –  від середини вересня до середини листопада. 

Переваги та мінуси посадки троянд восени

Восени легше підготувати ґрунт, у цей час земля, швидше за все, буде пухкою, а не мерзлою або перезволоженою. Такий ґрунт, ще теплий після літа, сприяє кращому зростанню коренів.

Якщо коріння троянд укоріниться до зими, перше червневе цвітіння настає раніше і часто краще, ніж у троянд висаджених навесні.

Як посадити троянди восени

Виберіть добре освітлену і захищену від вітру ділянку бажано з пухким, вологим і слабокислим ґрунтом. Якщо ґрунт щільний, його перекопують і змішують з піском. 

Висаджувати троянди краще в теплий і сухий день. Викопують ями глибиною і шириною приблизно 50 см. Відстань між сусідніми лунками  80 см між парковими трояндами та один метр --  між плетистими трояндами, 50 см між чайними та гібридними сортами.

Лунки добре поливають, коли вода вбереться додають перегній, ставлять саджанець і засипають субстратом для троянд або звичайним ґрунтом.

Поливають — до одного відра води під кущ.

Особливості догляду після садіння троянд восени

Необхідно знати, що  троянди, висаджені восени

  • Не можна удобрювати. Пересаджену рослину внесення добрив може послабити, а вона має бути сильною, щоб пережити зиму.
  • Їх рясно мульчують. Наносіть товстий шар мульчі на корені щойно посадженої троянди, щоб захистити землю від замерзання. Це дасть трояндам ще трохи часу, щоб укоренитися.
  • Кущі не обрізають. Троянди не обрізають після того, як їх посадили, тому що морози можуть пошкодити свіжозрізаний кущ.

Одна з головних речей, на яку наголошують фахівці, восени садять тільки ті троянди, що сплять, без листя. Пересадка активних троянд, або посадка кущів, які вирощують в розпліднику в період активного росту, не підійдуть для посадки восени.

Джерело матеріала
loader
loader