Політолог пояснив причину затримки дозволу Україні бити далекобійною зброєю по РФ
Політолог пояснив причину затримки дозволу Україні бити далекобійною зброєю по РФ

Політолог пояснив причину затримки дозволу Україні бити далекобійною зброєю по РФ

Союзники дозволять Україні наносити далекобійні удари своєю зброєю по військових об’єктах на території Росії, але цей дозвіл, найімовірніше, буде надано не в публічній площині.

Такою думкою поділився політолог Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу FREEДОМ.

"Я абсолютно переконаний, що ми такий дозвіл отримаємо. Він буде наданий, найімовірніше, не в публічній площині. Тобто не вийде Байден (президент США, — ред.) і не скаже: "Даю дозвіл бити по Росії". Нам, звісно, цього б дуже хотілося і публічно, тому що це один з елементів тиску на Російську Федерацію. Але це буде, найімовірніше, не публічний дозвіл, і в підсумку Україна буде використовувати зброю так, як вважає за потрібне", — сказав Рейтерович.

На його думку, цю тему обговорювали з партнерами, зокрема під час візитів президента України Володимира Зеленського до Лондона, Парижа, Рима і Берліна.

"Думаю, що є певні зрушення, і вони мають такий ключовий характер у цьому випадку. Чому? Тому що це ж центральна тема, і в принципі це один із тих пунктів, який явно був зашитий у саму ідею, у план перемоги, який незабаром буде нам презентовано. Можливо, і затримка деяка пов’язана з тим, що сторони узгоджували останні якісь нюанси і думали, як це краще сформулювати таким чином, щоб це, по-перше, знайшло підтримку серед усіх партнерів, по-друге, було з практичного погляду вигідним максимально для України і відповідало нашим очікуванням. І по-третє, справило певний символічний вплив на ту ж Російську Федерацію", — сказав політолог.

Рейтерович також акцентував, що план перемоги пов’язаний не тільки з Україною. Він має ключове значення для системи міжнародної безпеки.

"Коли ми говоримо вже про такий глобальний, по суті, план, то це ж не тільки план, який пов’язаний з Україною. Зрозуміло, насамперед він пов’язаний із російсько-українською війною. Але він матиме серйозний вплив і наслідки взагалі для міжнародної безпеки. І в цьому контексті вкрай важливо, щоб усі речі там були чітко прописані", — резюмував він.

Джерело матеріала
loader
loader