Порошенко став багатшим на 2 мільярди за два місяці: допоміг "сліпий траст"
Порошенко став багатшим на 2 мільярди за два місяці: допоміг "сліпий траст"

Порошенко став багатшим на 2 мільярди за два місяці: допоміг "сліпий траст"

Про це повідомляє портал НАЗК із посиланням на зміни у майновому стані декларанта, внесені 10 жовтня.

10 жовтня Петро Порошенко вніс до свого майнового стану та задекларував 823,7 мільйона гривень дивідендів від швейцарської компанії Sequent Schweiz AG. Це стало виплатою від так званого "сліпого трасту". Вказана сума є майже втричі більшою за торішню. Для порівняння:

  • у 2023 році "сліпий траст" перерахував нардепу 329 мільйонів гривень дивідендів,
  • у 2022 році – 905 мільйонів гривень,
  • у 2021 році – всього лише 152,4 мільйона гривень.

Крім цього, у жовтні лідер "Євросолідарності" вказав й інші великі доходи: 213 мільйонів гривень у вигляді суми погашення облігацій та майже 2 мільйони з інших джерел.

Історія зі "сліпим трастом" тягнеться з 2016 року, коли світові ЗМІ одночасно опублікували велике розслідування, що розкриває причетність багатьох світових лідерів і відомих людей різних професій до приховування величезних сум грошей в офшорних компаніях. Серед них виявилися Петро Порошенко і Володимир Путін.

Метою створення офшорних компаній була мінімізація податків Порошенком. Після скандалу олігарх був вимушений передати свою компанію "Рошен" начебто у "сліпий траст". Це дозволило компанії нардепа працювати в Росії навіть під час війни. А у вересні 2024 року на прилавках магазинів Курської області Росії були виявлені полиці "Рошен" з цукерками.

Як повідомлялось раніше, Порошенко лише за один місяць війни збагатився на мільярд. Це в 125 разів більше, ніж олігарх заробив за рік до вторгнення росіян.

Також, згідно з аналітичним звітом YouControl, депутати від партії "Європейська солідарність", яких у парламенті всього 27 з 401, під час війни збагатилися на суму більшу, ніж усі інші депутати разом узяті.

Всього за роки повномасштабного вторгнення Порошенко піднявся з 12-го на 3 місце найбагатших олігархів – багатші за нього тільки Ахметов і Пінчук.

Теги за темою
Новини політики Гроші Петро Порошенко
Джерело матеріала
loader