Росія готова нести невиправдані втрати в очікуванні результатів виборів у США – WSJ
Росія готова нести невиправдані втрати в очікуванні результатів виборів у США – WSJ

Росія готова нести невиправдані втрати в очікуванні результатів виборів у США – WSJ

Росія готова нести невиправдані втрати в очікуванні результатів виборів у США – WSJ

Натомість Україну чекає похмура зима.

Україну чекає похмура зима через обмежені та повільні поставки зброї із Заходу, оскільки армія повільно, але неухильно втрачає позиції на східному фронті. Натомість Росія готова зазнавати чи не найбільших втрат людей за час війни, в очікуванні перемоги Дональда Трампа на вборах президента США, пише The Wall Street Journal.

Видання нагадує, що російські ракетні і безпілотні атаки, націлені на енергетичну інфраструктуру України, перешкоджають протиповітряній обороні країни, викликаючи постійні відключення електроенергії по всій країні, які можуть погіршитися взимку.

Українські війська тримаються у важливих стратегічних точках на сході, таких як місто Часів Яр, але останніми тижнями Росія захопила місто Вугледар та просунулася до логістичного центру Покровська, а також в інших містах.

«Президент Байден та інші західні лідери неодноразово заявляли, що хочуть перемоги України, але надають недостатню підтримку, щоб зупинити Росію та переломити ситуацію, кажуть українські чиновники та військові. Ще більше тривоги для Києва викликає те, що колишній президент Дональд Трамп заявив, що в разі перемоги на президентських виборах у листопаді він прагнутиме швидкої мирної угоди з президентом Росії Владіміром Путіним, який ясно дав зрозуміти, що хоче капітуляції України», - пише  WSJ.

Росія планує збільшити військові витрати наступного року на чверть, сигналізуючи про своє довгострокове бажання подолати Україну.

Під час візитів до європейських столиць та США протягом останніх тижнів президент України Володимир Зеленський вимагав більше зброї та гарантій безпеки в рамках того, що він назвав «планом перемоги», спрямованим на припинення війни на вигідних для України умовах. Адміністрація Байдена, яка надсилає зброю в Україну, дала прохолодну відповідь.

Представники США заявили, що план Зеленського повторює деякі попередні запити, і зазначили, що члени НАТО  під проводом США розділилися щодо того, чи пропонувати Україні офіційне запрошення на членство.

Зеленський мав намір обговорити свій план з Байденом та іншими союзниками на запланованій зустрічі в Німеччині минулого тижня, алепрезидент США скасував свою поїздку через ураган Мілтон у Флориді.

«Нам доведеться сісти з українцями та попрацювати над тим, що ви насправді можете зробити, а не з тим, що у вас є в цьому списку», — заявив минулого тижня голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал ВВС К. К. Браун молодший.

Київ намагався продемонструвати, що може використати більшу підтримку з користю. У серпні українська армія розпочала несподіваний наступ на Курську область Росії. Україна також завдала серії дальніх ударів по Росії та окупованій Україні, знищивши склади боєприпасів і пального.

Водночас українські передові підрозділи стикаються з нестачею базової техніки, зокрема бронетехніки та артилерії, а також нестачею військ.

На внутрішньому фронті українці все більше виснажені війною, і опитування демонструють поступове зростання готових до переговорів. Але це не означає, що вони готові на поступки. Згідно з серпневим опитуванням Фонду «Демократичні ініціативи», київського аналітичного центру, менше одного з 10 були б готові віддати будь-яку територію Москві, щоб покласти край війні.

Війна торкнулася більшості сімей в Україні, загартувавши ставлення. «Вони не готові перегорнути сторінку», – сказав політолог Костянтин Батозький.

Українські чиновники та військові аналітики відзначають, що Росії теж важко. Московські війська, незважаючи на масові зусилля, не досягли істотного прориву.

На думку американських аналітиків, у вересні російські війська пережили найсмертоносніший місяць війни. За оцінками західної розвідки, втрати становлять 1200 загиблих і поранених на день. Військовий прогрес досягається головним чином за участі наземних штурмів піхотних підрозділів, наповнених засудженими, яких звільнили умовно достроково.

«Україна продовжує завдавати Росії втрат, які були б неприпустимими в будь-якій країні, яка не є абсолютною автократією», — зазначив підполковник армії США у відставці Джон Нагл.

Він додав, що враховуючи обіцянку Трампа вирішити конфлікт, «надія Путіна на відносно легку перемогу залежить від перемоги Трампа». До того часу, за його словами, «Росія готова продовжувати нести втрати, які не мають жодного оперативного чи стратегічного сенсу».

У свою чергу український пілот безпілотника Олександр Солонько, який воює на східному фронті, наголошує, що будь-яка мирна угода, крім перемоги над росіянами на полі бою, лише ненадовго заморозить конфлікт та дозволить російській армії переозброїтися.

Джерело матеріала
loader
loader