Скільки вдалося зекономити завдяки прозорим закупівлям дронів – відповідь Мінцифри
Скільки вдалося зекономити завдяки прозорим закупівлям дронів – відповідь Мінцифри

Скільки вдалося зекономити завдяки прозорим закупівлям дронів – відповідь Мінцифри

Міністерству цифрової трансформації вдалося зекономити 4.5 млрд грн бюджетних коштів з перших контрактів на безпілотники в межах Армії дронів. Це стало можливим завдяки побудові «жорсткої системи контролю закупівель», яку контролюють БЕБ та НАБУ. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

«У 2023 році ми відкрили ринок дронів – вбили всю бюрократію, створили найкращі умови для розвитку та масштабування компаній, збільшили маржинальність з 1% до 25%. Це найвищий показник у світі. Також держава почала закуповувати дрони через закритий функціонал Prozorro, щоб укладати контракти за найвигіднішими цінами», – розповів Федоров. 

За його словами, кількість виробників та контрактів зростає, вже 150 компаній продають безпілотники державі. Процес закупівель – максимально прозорий. 

НАБУ та БЕБ мають доступ до CRM-системи з усією інформацією про контракти та безпілотники. Кожен БпЛА проходить обовʼязкову експертизу ціни. Окремо працює supply chain – команда з експертів, НАБУ та журналістів, які моніторять ціни на дрони, розʼяснив Федоров.

«Якщо знаходять завищену вартість – одразу ж ціна коригується ще на етапі укладання контрактів. Завдяки чіткій системі контролю ми вже зекономили 4.5 млрд грн бюджетних коштів», – зазначив міністр. Він додав, що важливо, аби виробники дронів не завищували маржинальність в 25%, адже всі випадки будуть фіксувати детективи НАБУ та БЕБ. 

Також Кабінет міністрів за поданням міністра оборони Рустема Умєрова погодив призначення членів наглядових рад для агенцій із оборонних закупівель – «‎Агенції оборонних закупівель»‎ та «‎Державного оператора тилу»‎. 

Джерело матеріала
loader
loader