Українці можуть суттєво зекономити на електроенергії: як отримати знижку в опалювальний сезон
Українці можуть суттєво зекономити на електроенергії: як отримати знижку в опалювальний сезон

Українці можуть суттєво зекономити на електроенергії: як отримати знижку в опалювальний сезон

З настанням опалювального сезону 2024-2025 років, українцям, які використовують електроенергію для опалення, надається можливість скористатися пільговим тарифом на електроенергію. Цей тариф дозволяє значно зекономити на споживанні електрики, особливо для тих, хто використовує електроопалювальні установки.

Важливо знати, як правильно оформити документи для отримання цієї пільги, а також розуміти, у яких випадках тариф буде дійсним і які умови необхідно виконати.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, для громадян, які використовують електроенергію для опалення, діє знижений тариф на рівні 2,64 грн за кіловат-годину. Однак, ця пільга поширюється лише на обсяг споживання до 2000 кВт-год на місяць. Якщо споживання перевищить цей ліміт, решта електроенергії буде нарахована за стандартним тарифом — 4,32 грн за кВт-год.

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

Пільговий тариф діє виключно в опалювальний сезон — з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року. Скористатися ним можуть індивідуальні та колективні побутові споживачі, у яких у будинках або квартирах встановлені електроопалювальні системи.

Для того щоб отримати пільговий тариф, необхідно не тільки відповідати вимогам щодо використання електроенергії для опалення, а й надати певний перелік документів до свого постачальника електроенергії. Зокрема, ДТЕК Одеські електромережі повідомили про те, які саме документи потрібні для отримання пільгової ціни на електроенергію.

Перелік документів для отримання пільгового тарифу:

  1. Заява щодо внесення інформації про електроопалювальну установку до паспорта точки розподілу. Це дозволить фіксувати факт використання електроенергії для опалення.

  2. Копія проєкту електропостачання житлового будинку або квартири, що узгоджена з оператором системи розподілу (ОСР). У проєкті мають бути розрахунки, які підтверджують дотримання санітарних норм, зокрема теплотехнічний розрахунок.

  3. Копія технічного паспорта житлового об’єкта, де вказано вид опалення — електроопалення.

  4. Копії технічних паспортів на електроопалювальне обладнання, яке встановлене в будинку або квартирі. Потужність обладнання має відповідати даним у проєктній документації.

  5. Акт про від'єднання від централізованого опалення (якщо мова йде про споживачів багатоквартирних будинків). Цей документ підтверджує, що електрика є єдиним джерелом опалення.

  6. Копія паспорта власника об’єкта.

  7. Копія ідентифікаційного коду (ІПН) власника.

  8. Документи, що підтверджують право власності на об’єкт, наприклад, витяг з реєстру прав власності або договір оренди.

Як подати документи?

Для зручності, всі документи можна надіслати електронною поштою до кол-центру за адресою oem@dtek.com або ж звернутися особисто до центру обслуговування клієнтів ДТЕК.

З 1 червня 2024 року Кабінет Міністрів України встановив єдиний фіксований тариф на електроенергію для всіх побутових споживачів — 4,32 грн за кіловат-годину, незалежно від обсягу споживання. Однак, для споживачів з електроопаленням, у період з 1 жовтня по 30 квітня діють особливі умови. При споживанні до 2000 кВт-год на місяць тариф становитиме 2,64 грн за кВт-годину. Після перевищення цього ліміту, решта енергії сплачується за стандартним тарифом.

Для власників двозонних лічильників також діє знижений тариф. Споживачі, які використовують електроенергію вночі (з 23:00 до 07:00), платитимуть удвічі менше за кожен кіловат-годину.

Нагадаємо,вистачить на зиму і ще залишиться: як отримати 35 000 грн на компенсацію комуналки

Раніше ми розповідали, як отримати знижку на газ у жовтні: "Нафтогаз" дає шанс кожному

Також, як пережити зиму в теплі та з мінімальними платіжками: прості способи заощадити на комуналці



Джерело матеріала
loader