Підвищення податків: Гетманцев припускає підвищення НДС, і МВФ не проти
Підвищення податків: Гетманцев припускає підвищення НДС, і МВФ не проти

Підвищення податків: Гетманцев припускає підвищення НДС, і МВФ не проти

Підвищення податків: Гетманцев припускає підвищення НДС, і МВФ не проти

За словами депутат "скорочення споживання" позитивно впливає на інфляцію. 

Дуже скоро в Україні почне діяти закон щодо підвищення податків, щодо процедура прийняття законопроєкту ще не завершена - до речі, сьогодні, 15 жовтня, Рада розблокувала підписання законопроєкту. Однак депутати не виключають наступну хвилю підвищення податків, зокрема ПДВ. Про те, чому ВР  зупинилася на підвищенні військового збору, і відкинула збільшення ПДВ розповів у інтерв'ю Данил Гетманцев, голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, для ЕП. 

Під час бесіди з депутатом журналіст зазначив, що підвищення військового збору на 1 відсотковий пункт дасть близько 30 мільярдів гривень, а ПДВ – 45-46 мільярдів. Але Гетманцев назвав дві причини рішення ВР. 

"По-перше, щодо білого чи небілого бізнесу: всі податки в країні сплачує білий бізнес. І ПДВ також сплачує той, хто продає в білу. Якщо ти завозиш iPhone з-за кордону "в чорну", то ти не сплачуєш ПДВ. І тому питання про те, який з цих податків абсолютно білий достатньо маніпулятивне, бо і там, і там є чорна частина. По-друге, ПДВ має свої недоліки, такі, як безпосередній вплив на інфляцію. Військовий збір позитивно впливає на інфляцію, бо він скорочує споживання. І у першого, і у другого податків є свої прихильники та критики. Ми не чули критику підвищення ПДВ лише тому, що цього податку не було у законі", - зазначив він. 

Депутат додав, що дискусія щодо підвищення ПДВ наразі триває, а цілком можливо, що скоро цей податок також зросте. І МВФ не проти такого підвищення. 

"Я особисто, безвідносно до своєї посади, прихильник підвищення ПДВ. Але це не означає, що ми обрали хибний варіант. Тому що і там, і там є плюси та мінуси. На жаль, ця дискусія ще не закрита. Я просто хочу процитувати слова міністра фінансів, який зазначив, що у випадку, якщо між першим та другим читанням державного бюджету на 2025 рік критично збільшаться видатки, то нам необхідно буде повернутися до питання підняття саме ПДВ. І це в межах домовленості з МВФ", - сказав він. 

Про те, як так вийшло, що в цьому законопроекті надприбутки банків додатково не оподатковуватимуться, а ваші зарплати – аж бігом, аналізувала Юлія Самаєва у статті «Зміна податків в Україні: нехай бідні платять».

Джерело матеріала
loader
loader