Великі районні котельні Одеси почнуть опалювальний сезон без генераторів
Великі районні котельні Одеси почнуть опалювальний сезон без генераторів

Великі районні котельні Одеси почнуть опалювальний сезон без генераторів

Великі районні котельні Одеси почнуть опалювальний сезон без генераторів і можуть зупинитися у випадку блекауту. Така ситуація є реальною через те, що газопоршневі когенераційні машини, які мали бути встановлені, й досі не прибули до міста.

Про це повідомила заступниця мера Одеси Ганна Позднякова. 

За її словами, всі малі котельні мають генератори потужністю в 1 мегават і у випадку знеструмлення електромережі, продовжать працювати. А от щодо дев’яти великий котелень, то тут ситуація складна.  Ще у 2023 році місто уклало меморандум та взяло участь у програмі ООН UNDP, згідно з якою уряд Японії фінансує виробництво гозопоршневих когенераційних машин, фактично міні-електростанцій, які виробляють електроенергію, спалюючи природний газ. А як побічний продукт – виробляють теплову енергію.

«Процедура не така швидка. Майже рік тривало узгодження проекту та відповідні тендерні процедури. Потім укладали контракт із виробником обладнання. Термін виготовлення такої машини — 8-10 місяців. А нам їх потрібно дев'ять. До того ж потрібен час, щоб провести пусконалагоджувальні роботи. Проводяться вони, згідно з контрактом, фахівцями компанії-виробника. І це забезпечує гарантійне обслуговування машини. На жаль, все затягується, але не з нашої вини» – заявила Позднякова».

Між тим, мер Геннадій Труханов досі не підписав розпорядження про підготовку опалювального сезону і на одинадцять днів поїхав до Франціїї, щоб взяти участь у медичній конференції Fast-Track Cities. 

За словами голови Одеської ОВА Олега Кіпера в області ситуація краща, але підготовку до опалювального сезону доводить рулити в ручному режимі.

«Щось передбачити сьогодні не можливо, проте всі стабілізаційні моменти відпрацьовані, перевіряються щодня, провели ряд нарад, не просто поговорить, а з конкретикою, було ряд доручень з перевірки, бо на слово нікому не довіряю. Щоб дійсно були запчастини, паливо, і щоб воно не просто було, а працювало», - зазначив очільник ОВА.

Джерело матеріала
loader