Чому в африканців темний колір шкіри, але білі долоні та п'яти
Чому в африканців темний колір шкіри, але білі долоні та п'яти

Чому в африканців темний колір шкіри, але білі долоні та п'яти

Жителі цього континенту - унікальні.

Колір шкіри людини формується під впливом різних чинників, включно зі спадковістю, природним добором і географічним положенням. Чому в африканців темний колір шкіри і чому в африканців білі долоні та п'яти - це питання, пов'язані з генетикою, фізіологією та еволюцією.

Чому в африканців темний колір шкіри?

Темна шкіра в африканців - це результат адаптації до інтенсивного сонячного випромінювання в тропічному кліматі Африки. Основним фактором, який визначає колір шкіри, є меланін - пігмент, синтезований у спеціальних клітинах шкіри, які називаються меланоцитами, пишуть учені на PubMed Central.

Що являє собою веб-сайт PMC?

PubMed Central® (PMC) - це безплатний повнотекстовий архів журнальної літератури з біомедицини та наук про життя, що зберігається в Національній медичній бібліотеці Національних інститутів охорони здоров'я США (NIH/NLM).

Меланін буває двох типів: еумеланін (чорно-коричневий) і феомеланін (жовто-червоний). Що більше еумеланіну міститься в шкірі, то вона темніша, і саме він забезпечує захист від ультрафіолетового випромінювання, знижуючи ризик ушкодження ДНК і розвитку раку шкіри.

Еволюційна теорія припускає, що темний колір шкіри допомагав предкам сучасних африканців зберігати здоров'я і виживати в умовах високих рівнів ультрафіолетового випромінювання, яке проникає в земну атмосферу на екваторі. Крім того, темне волосся в африканців також виконує важливу функцію - воно допомагає захистити шкіру голови від сонячного впливу.

Чому в африканців білі долоні та п'яти?

Цей феномен пов'язаний з відсутністю меланоцитів - клітин, які відповідають за вироблення меланіну, у шкірі долонь і підошов. Ці ділянки тіла у всіх людей, незалежно від етнічної приналежності, мають однакове світле забарвлення. У результаті, навіть за тривалого впливу сонячних променів, ці ділянки не засмагатимуть, бо просто не містять пігмент, здатний змінити колір.

Долоні та підошви також відрізняються за своєю структурою від решти шкіри. Тут відсутні волосяні фолікули, і шкіра цих зон товстіша, що робить їх стійкішими до механічних впливів, але менш схильними до зміни кольору. Тому, якщо ви подивитеся на свої долоні та підошви, вони завжди будуть світлими, незалежно від кольору шкіри інших частин тіла.

Як меланін впливає на пігментацію?

Меланін синтезується в меланоцитах, які розподіляють його по шкірі. Темний колір шкіри пов'язаний з великою кількістю еумеланіну, який захищає від сонячного випромінювання і покращує терморегуляцію в умовах спекотного клімату. Дослідження показали, що певні гени, такі як MFSD12 і DDB1, відіграють ключову роль у пігментації шкіри в африканців.

Джерело матеріала
loader