Freedom House назвав Україну «частково вільною» у рейтингу свободи в інтернеті
Freedom House назвав Україну «частково вільною» у рейтингу свободи в інтернеті

Freedom House назвав Україну «частково вільною» у рейтингу свободи в інтернеті

У новому щорічному рейтингу правозахисної організації Freedom House про свободу у глобальній мережі Україна потрапила до категорії «частково вільних» країн.

Про це йдеться на сайті організації, передає Укрінформ.

Цього року Україна набрала 59 балів із можливих 100. Зі свого аналізу організація виключила лише окуповані до 2022 року частини Донбасу і Крим.

Автори звіту зазначають, що повномасштабне вторгнення РФ продовжує підривати свободу інтернетув Україні. Поширеними є кібератаки росіян на українські державні установи, об'єкти критичної інфраструктури ЗМІ. Росіяни пошкодили в Україні щонайменше 30 000 кілометрів оптоволоконних кабелів, 4 300 базових станцій мобільного зв'язку та чверті інтернет-мереж України, що спричинило серйозні перебої в роботі мережі.

За останнє десятиліття Україна провела низку реформ, спрямованих на вирішення таких проблем, як корупція, судова система та напади на журналістів, активістів, представників етнічних та інших меншин, зазначається у звіті. Навіть попри повномасштабне вторгнення, триває робота над приведенням законодавства відповідно до норм ЄС.

Щодо окупованих з 2022 року територій України, то там користувачі не можуть отримати доступ до вебсайтів, заблокованих у Росії, включаючи Instagram та Facebook. Російська влада на окупованих територіях України також обмежує доступ до VPN, вебсайтів і додатків для обміну повідомленнями, які не заблоковані в Росії, зокрема Google, YouTube і Viber.

На найнижчих позиціях в рейтингу розташувалися Китай і М'янма (по 9 балів), Іран (12), а також Росія та Куба (по 20). Лідерами рейтингу стали Ісландія (94), Естонія (92), Канада та Чилі (по 86). Грузія і Вірменія набрали 74 бали і входять у число «вільних країн», Азербайджан – 34. Деякі європейські держави, зокрема Литва, Латвія, Польща та Молдова - взагалі не згадуються.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Freedom House протягом 2023 року Україна покращила показники демократії серед 29 країн Центральної Європи та Центральної Азії, попри продовження повномасштабного вторгнення Росії.

Фото: scanpix

Джерело матеріала
loader