Казахстан заявив, що в даний час і в найближчому майбутньому утримається від вступу до БРІКС
Казахстан заявив, що в даний час і в найближчому майбутньому утримається від вступу до БРІКС

Казахстан заявив, що в даний час і в найближчому майбутньому утримається від вступу до БРІКС

Казахстан заявив, що в даний час і в найближчому майбутньому утримається від вступу до БРІКС

Пропозиція вступу аналізується з погляду національних інтересів Казахстану

Радник - прес-секретар президента Казахстану Берік Уалі, відповідаючи на запитання видання Tengrinews.kz у середу, 16 жовтня, зазначив, що Казахстан поки не планує приєднуватися до БРІКС, хоча президент Токаєв отримував запрошення щодо вступу до цієї організації.

«Усі пропозиції уважно розглядаються главою держави і за його дорученням аналізуються відповідними відомствами з точки зору національних інтересів Казахстану. Водночас наразі і, найімовірніше, в осяжному майбутньому Казахстан утримається від подачі заявки до БРІКС, зокрема з огляду на багатоступеневий процес розгляду питання про членство, а також інші моменти, пов'язані з перспективами розвитку цього об'єднання», - зазначив Берік Уалі.

Він наголосив, що, за словами президента Токаєва, пріоритет казахської дипломатії буде віддано насамперед «ООН як універсальній і безальтернативній організації, в якій можна і потрібно обговорювати всі актуальні міжнародні проблеми, зокрема й ті, що пов'язані з побудовою справедливого світопорядку.» Попри недоліки ООН, іншої такої організації, на думку казахського лідера, - транслює його думку радник, - універсальної та безальтернативної організації не існує, у ній «можна й потрібно обговорювати всі актуальні міжнародні проблеми, зокрема й ті, що пов'язані з побудовою справедливого світопорядку».

Незважаючи на рішення поки що не вступати до БРІКС, Токаєв прийняв запрошення взяти участь у саміті організації в Казані, що відбудеться 23-24 жовтня, як гість російського диктатора Володимира Путіна і навіть виступатиме там. А Росія заявила, що з розумінням ставиться до рішення Казахстану. Загалом, за твердженням помічника Путіна Юрія Ушакова, запрошення надіслано 38 країнам.

БРІКС - об'єднання дев'яти держав: Бразилії, Росії, Індії, КНР, Південної Африки, ОАЕ, Ірану, Єгипту та Ефіопії. Організацію було засновано в червні 2006 року.

Нагадаємо, The Times минулого місяця зазначала, що експерти НАТО не сприймають ідею про те, що БРІКС+ може перетворитися на боєздатний альянс. Втім, є одна особливість нового складу БРІКС, яка має серйозно налякати Захід.

У Північноатлантичного союзу вже є потенціал для створення спільного ринку стратегічних металів, необхідних для ведення війни. Бразилія, Росія, Китай, Південна Африка - ключові гравці у видобутку металів; у Саудівської Аравії є плани стати майбутньою гірничодобувною державою. Саудівська Аравія також придбала бразильську компанію, що виробляє титанову губку, необхідний інгредієнт для російських підводних човнів, авіаційних двигунів і для розміщення супутників у космосі.

Крім того, якщо Демократична Республіка Конго і Чилі приєднаються до групи БРІКС, альянс отримає доступ до важливих мінералів, якими володіють ці країни (кобальт, мідь і літій). Тому, на думку кореспондента, країни БРІКС+ торують собі шлях до визначальної військової переваги.

Крім того, Туреччина також оформила заявку на членство в БРІКС. Одним із її мотивів ЗМІ називають образу на ЄС через затягування вступу до Союзу. На думку старшого аналітика Центру досліджень сучасної Туреччини Карлтонського університету Євгенії Габер, незважаючи на такий крок, Туреччина навряд чи відмовиться від вступу до ЄС.

Джерело матеріала
loader