Климпуш-Цинцадзе: єдність усередині України є фактором виживання
Климпуш-Цинцадзе: єдність усередині України є фактором виживання

Климпуш-Цинцадзе: єдність усередині України є фактором виживання

Порушення крихкого балансу між необхідними в умовах війни обмеженнями прав і свобод і демократією може підірвати нашу стійкість у протистоянні ворогу.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу сказала депутатка Верховної Ради України, Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Політикиня зауважила, що будь-яка війна обмежує демократичні права й свободи, і це є об’єктивний процес.

«І зрозуміло, що в будь-якій війні потрібно знаходити крихкий і складний баланс між інтересами безпековими та суспільними, щодо захисту прав і свобод. На жаль, ми сьогодні бачимо в Україні, що подекуди перетинаються межі необхідності в обмеженні прав і свобод, що, на мою думку, підриває нашу спроможність до стійкості, яку ми продемонстрували на початку повномасштабного вторгнення, і що руйнує зсередини суспільний договір на спільну дію», - сказала депутатка від партії «Європейська солідарність».

Вона звернула увагу на слова Президента Володимира Зеленського під час його виступу в парламенті, коли він закликав до єдності, і висловила побажання, «щоби це була єдність не на словах, в тому числі від влади, а щоби ми й далі бачили ворога саме в Російській Федерації, а не шукали ворогів усередині країни; бо для нас це критично, щоби ми вижили».

Голова парламентського комітету запевнила, що в Європі, в Німеччині дуже цікавляться питанням демократії в Україні, «адже дуже багато політиків поставили свою репутацію на те, щоби відкрити двері для України в ЄС», вони готові допомагати нам на цьому шляху, але розраховують, що це буде серйозна, добросовісна та чесна робота з боку України.

Коментуючи посилання в деяких країнах Європи, зокрема, у ФРН, останнім часом позицій як правих, так і лівих популістських політичних сил, Климпуш-Цинцадзе назвала це серйозним викликом. Вона очікує, що демократичні сили в цих державах будуть не просто пропонувати контраргументи в дискусіях з цими силами, а вести суспільства за собою, пояснюючи складні питання та даючи на них правдиві відповіді.

«Дешевий сир буває тільки в мишоловці», але навіть демократичному виборцю в Німеччині та інших країнах Європи подобаються популістичні обіцянки, визнала політикиня. Але, підкреслила вона, світ потребує набагато складніших і серйозних відповідей, з якими сьогодні стикаються будь-які суспільства, в тому числі німецьке. Орієнтація популістських партій, як правого, так і лівого спектра, на «русофільство» буде підривати їх власне суспільство зсередини, переконана депутатка ВРУ.

Вона також вважає, що в демократичних країнах могли б більш рішуче відповідати на виклики гібридної війни, яку веде проти них Росія, для цього є ресурси. Україна та Європи мають разом досягти успіху в протистоянні агресивній Росії, підкреслила вона.

Климпуш-Цинцадзе взяла участь у конференції «What Kind of Peace? Ukraine and Us», яку організував берлінський аналітичний центр LibMod, де взяла участь у панелі, присвяченій демократії під час війни в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами досліджень стокгольмського Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам у світі восьмий рік поспіль спостерігається занепад демократії.

Теги за темою
Україна війна
Джерело матеріала
loader
loader