Бджоли стали новими жертвами забруднення пластиком
Бджоли стали новими жертвами забруднення пластиком

Бджоли стали новими жертвами забруднення пластиком

Якщо комахи поглинають ці пластикові частинки з їжі або повітря, це може пошкодити їхні органи та змінити їхню поведінку, перешкоджаючи їхній здатності виконувати важливі екосистемні функції, такі як запилення та боротьба зі шкідниками. 

Таким чином, відповідно до нового оглядового дослідження, проведеного міжнародною групою, включно з дослідниками з Університету Фрайбурга, забруднення пластиком становить значні ризики для біорізноманіття, сільськогосподарського виробництва та глобальної продовольчої безпеки.

Частинки пластику в сільськогосподарських середовищах

Частинки мікропластику розміром від одного мікрометра до п’яти міліметрів і навіть менші нанопластики проникають на сільськогосподарські угіддя. Хоча шкідливий вплив NMP у воді та на окремі види добре задокументовано, систематичних оглядів того, як ці частинки впливають на сільськогосподарські екосистеми, бракує. 

Щоб усунути цю прогалину, автори узагальнили 21 раніше опубліковане дослідження. Вони зосередилися на тому, як комахи-запилювачі та інші корисні комахи вступають у контакт з NMP, а також на наслідки ковтання для комах, залежних від них екосистем і сільськогосподарського виробництва.

Дослідники визначили різні джерела, через які NMP потрапляють на сільськогосподарські угіддя, включаючи пластикові плівки, добрива, забруднену воду та атмосферні опади. Ці частинки пластику накопичуються в ґрунті, і важливі запилювачі та комахи для боротьби зі шкідниками поглинають їх із повітря та їжі або використовують для будівництва гнізд.

Вплив пластику на бджіл 

Дослідження встановило, що споживання бджолами пластику призводить до пошкодження травної системи, ослаблення імунної системи та зміни поведінки. Це робить бджіл більш сприйнятливими до хвороб, що, ймовірно, змушує їх менш ефективно запилювати рослини. 

Співавтор дослідження Александра-Марія Кляйн є професором охорони природи та ландшафтної екології в Університеті Фрайбурга. 

«Ми знаходимо мікропластик у кишківнику бджіл і бачимо, як дикі бджоли використовують пластик для будівництва гнізд. Тому нам терміново потрібно дослідити, як це взаємодіє з іншими стресовими факторами, такими як зміна клімату, для бджіл та їхніх служб запилення», — сказав професор Кляйн. 

Зниження послуг із запилення негативно впливає на врожайність, а забруднення пластиком може ще більше посилити існуючу невизначеність у світовому постачанні продовольства, попереджають дослідники.

Загострення екологічних стресорів

Крім того, NMP посилюють загрози, пов’язані з іншими стресовими факторами навколишнього середовища, такими як пестициди, хімічне забруднення, грибки та патогени. Деякі області стають «гарячими точками», де частки пластику взаємодіють зі шкідливими вірусами. У результаті такої взаємодії NMP може мати серйозний вплив на запилювачів і, таким чином, на стабільність харчової системи.

Терміново необхідні подальші дослідження 

Дослідники підкреслили обмеженість свого огляду. Наприклад, вони відзначили, що доступні лише обмежені дані про важливих запилювачів і корисних комах, таких як джмелі та сонечка.  Крім того, поточні дані не дозволяють диференційовано врахувати вплив різних розмірів і кількості частинок нано- та мікропластику.

Дослідники підкреслили, що терміново необхідні подальші дослідження, щоб краще зрозуміти зростаючу проблему пластикового забруднення та знайти її рішення. 

«Проте вже сьогодні зрозуміло, що існує нагальна потреба в політичному контролі пластикового забруднення», — сказав професор Кляйн.

Майбутні напрямки досліджень

«На додаток до визнання забруднення пластиком основною проблемою для біорізноманіття та пов’язаних з ним послуг, ми виступаємо за дослідження того, як диверсифіковані сільськогосподарські ландшафти сприяють компромісу між перевагами боротьби з запилювачами та шкідниками та ефектом накопичення в «гарячих точках NMP», щоб забезпечити довгострокове збереження врожайність сільськогосподарських культур і продовольча безпека», – пишуть автори дослідження.

Експерти відзначили, що майбутні дослідження повинні бути спрямовані на розробку та вдосконалення методів, які можна застосовувати в лабораторних, напівпольових і польових дослідженнях для вирішення проблем глобальної продовольчої безпеки. 

«Потрібно виділити додаткове фінансування спеціально для розуміння впливу НМП у різних масштабах на екосистемні послуги, пов’язані з біорізноманіттям, такі як запилення та біологічний контроль шкідників, у рамках виконання дорожньої карти Глобальної рамкової програми з біорізноманіття щодо збереження біорізноманіття та продовольчого майбутнього», – підсумували дослідники.

Джерело матеріала
loader
loader