Більш ніж 270 підписів зібрала заява українських медійників щодо Вікторії Рощиної
Більш ніж 270 підписів зібрала заява українських медійників щодо Вікторії Рощиної

Більш ніж 270 підписів зібрала заява українських медійників щодо Вікторії Рощиної

Спільну заяву підписали українські медійники, правозахисники, закордонні журналісти та небайдужі громадяни.

Заява українських журналістів та медійників, які закликали міжнародну спільноту до негайних дій у зв'язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні, зібрала 277 підписів, пише ІМІ.

Спільну заяву підписали українські медійники, правозахисники, закордонні журналісти та небайдужі громадяни.

У заяві від 11 жовтня члени українського Медіаруху закликали українські та міжнародні медіа висвітлити цю трагедію та розповісти світові про долю українських журналістів в російському полоні, а міжнародні інституції, як-от як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ та МКЧХ, — вжити заходів для перевірки стану і захисту прав 29-ти цивільних українських медійників, яких утримує Росія. 

Залишити свій підпис можна за посиланням.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки в російському ув’язненні кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної. Європейський Союз також висловив співчуття сім'ї української журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському ув'язненні, та заявив, що вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті.

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди»Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території Українив серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. 27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території. 

За інформацією Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрогу й у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких для українців місць утримання на території Росії.

  • Пам'яті Вікторії Рощиної
  • «Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь». Медійники про Вікторію Рощину
  • Смерть Вікторії Рощиної підкреслює цілеспрямовані атаки російського режиму на свободу ЗМІ в Україні, — Мартін Гарріс
  • ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader