Для чого і коли потрібно здавати аналіз сечі дітям
Для чого і коли потрібно здавати аналіз сечі дітям

Для чого і коли потрібно здавати аналіз сечі дітям

У дітей перевірка стану сечовидільної системи починається з рутинного дослідження — загального (клінічного) аналізу сечі, адже він дуже важливий для перевірки здоров’я. Додатково педіатр може його призначити за будь-яких скарг у дитини. Потрібно це для отримання повнішої картини про стан загального здоров’я.

Бажано перед збором сечі не збільшувати прийом рідини (чай, супи, морси тощо), виключити гостру, жирну їжу, фастфуд, газовані напої, а також не вживати в їжу овочі та фрукти (буряки, морква, цитрусові, кавуни), полівітаміни, які можуть змінити її колір.

Коли треба складати аналіз сечі дітям

Здати загальні аналізи дитячої сечі слід за рекомендацією педіатра. Також батьки, заради своєї впевненості, можуть самостійно перед відвідуванням лікаря здати аналіз в лабораторії. Це треба у наступних випадках:

  • якщо дитина хворіла і в першому аналізі було виявлено патологічні зміни;
  • є скарги на біль, різь при сечовипусканні, біль у ділянці нирок;
  • змінився колір та запах сечі, збільшився або зменшився обсяг сечі за добу;
  • якщо підвищилася температура тіла, з’явився озноб;
  • коли потрібна планова госпіталізація до стаціонару;
  • якщо ви самостійно проводите дітям щорічні профілактичні огляди;
  • якщо у дитини було захворювання, яке може дати ускладнення на нирки (вірусні інфекції, ангіна, скарлатина та ін.)

Перед збиранням аналізу батьки повинні ретельно підмити дитину. Збирається середня порція сечі при першому ранковому сечовипусканні: дитина починає мочитися в горщик (унітаз) 1-2 секунди, а далі підставляється стерильний контейнер куди збирається щонайменше 30 мл рідини, остання порція сечі спускається в горщик (унітаз).

При збиранні аналізу для дослідження у грудних та маленьких дітей використовують спеціальні сечоприймачі що продаються в аптеках. Сечоприймач перевіряється кожні 15 хвилин, після чого зібраний біоматеріал переливають у спеціальний стерильний контейнер. Мінімальний об’єм рідини становить 10-20 мл. Після чого контейнер із сечею слід доставити до медичного офісу бажано протягом 2-х годин після збирання біоматеріалу.

Слід зауважити, що не можна застосовувати для збору аналізу банки, пакети та інші побутові тари, оскільки результат може бути помилковим (у них можуть бути залишки білків, вуглеводів, бактерії). Необхідно пам’ятати, що розшифровка результатів загального аналізу повинна проводитися тільки лікарем, тому що результати лабораторних досліджень не є єдиним критерієм для встановлення діагнозу і призначення відповідного лікування.

Джерело матеріала
loader