Наївний заклик Байдена: чому ядерна загроза зростає
Наївний заклик Байдена: чому ядерна загроза зростає

Наївний заклик Байдена: чому ядерна загроза зростає

Далеко не факт, що настануть часи, коли світ буде готовий відмовитися від ядерної зброї або хоча б скоротити ядерні арсенали.

Президент США Джозеф Байден заявив, що США готові до переговорів із Росією, Китаєм і КНДР щодо вирішення питань ядерної безпеки. Але зараз імовірність проведення таких переговорів вкрай низька.

Заява Байдена не є сенсацією, адже США постійно декларують свою добру волю у цьому питанні. Та й у світі ніхто офіційно не виступає проти ядерної безпеки та трендів на роззброєння. Навіть ті країни, які вживають войовничу риторику та роблять відповідні жести, наприклад, Росія, яка змінила свою доктрину щодо застосування ядерної зброї, при цьому не говорять про те, що "ядерна війна – це добре". Тому риторика Байдена зрозуміла і не нова.

Втім, немає жодних підстав очікувати реальних кроків у практичній площині у відповідь на заклик Байдена.

Серед іншого Байден заявив, що світ повинен рухатися до того дня, коли зможе остаточно і назавжди позбутися ядерної зброї. Ця ідея дуже нереалістична. Адже поки що ми бачимо протилежні тенденції, коли країни, які не мають власної ядерної зброї, наприклад, Білорусь і Японія, починають розглядати наявність ядерки на своїй території як елемент стримування і власної безпеки.

Відтак, ядерні арсенали сьогодні не скорочуються, а, навпаки, розширюються, а їхнє значення у політиці зростає. Звісно, всі країни запевняють, що це арсенали стримування. Але так говорять у тому числі Росія та КНДР, які зараз шантажують світ погрозами застосувати ядерну зброю.

Одним словом, ніхто не відмовляється від ядерної зброї і не збирається її скорочувати або з кимось домовлятися про обмеження.

Тому очевидно, що заява Байдена суто риторична. Він говорить словами політичних гасел, а не реальної політики. Звичайно, всі мріють, що такі часи колись настануть, коли світ буде готовий відмовитися від ядерної зброї, але коли – поки що не відомо, та й чи настануть вони взагалі. Поки що світ рухається у протилежному напрямку.

Теоретично Росія може так само політичними гаслами відповісти на цю пропозицію Байдена, але навряд чи в контексті російсько-української війни вона погодиться на цю ідею. РФ впевнена, що зможе досягнути своїх цілей військовим шляхом, тобто без переговорів і поступок. Тому у Росії зараз немає потреби і геополітичного інтересу вести якісь переговори щодо скорочення ядерних озброєнь.

На даний момент Росія виступає тією силою, яка порушує світовий порядок. І було б дивно, якби вона ініціювала врегулювання того загострення, яке сама ж спровокувала та ініціювала.

Щонайбільше Росія може погодитися на певну стриманість в питаннях ядерних погроз, але під тиском не США, а своїх партнерів – Китаю та Індії, які вже неодноразово заявляли про необхідність стриманості у ядерній риториці і ядерних погрозах. Оскільки саме ця риторика Москви викликає стурбованість у партнерів Росії, яким використання ядерних погроз дуже не до вподоби.

Максим Розумний, політичний експерт, професор кафедри міжнародних відносин Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, спеціально для Главреда

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний – український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. З 2024 року – професор кафедри міжнародних відносин Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Народився 27 червня 1969 року в місті Київ. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005-2008); радник віце-прем'єр-міністра України (2008); завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009), пише Вікіпедія.

Джерело матеріала
loader