Родини ізраїльських заручників після вбивства Сінвара побоюються за своїх близьких
Родини ізраїльських заручників після вбивства Сінвара побоюються за своїх близьких

Родини ізраїльських заручників після вбивства Сінвара побоюються за своїх близьких

Родини ізраїльських заручників після вбивства Сінвара побоюються за своїх близьких

Першочерговим завданням вони називають повернення утримуваних ХАМАС заручників.

Сім’ї ізраїльських заручників, захоплених ісламістським угрупованням ХАМАС, побоюються, що після того, як ізраїльські війська вбили лідера бойовиків Ях’ю Сінвара їхні близькі опинилися у ще більшій небезпеці, пише Reuters.

Збройні сили Ізраїлю та служба безпеки Shin Bet підтвердили у четвер, що Сінвар, архітектор руйнівної атаки на Ізраїль у жовтні минулого року, яка поклала початок війні в Газі, був убитий у середу ізраїльськими військовими, які проводили операцію на півдні Гази.

«Ми звели рахунки з головним убивцею Сінваром. Але зараз, як ніколи, життя Матана, мого сина, та інших заручників у відчутній небезпеці. Не буде справжнього замикання кола, ніякої повної перемоги, якщо ми не врятуємо їхні життя і не повернемо їх усіх», — вважає Ейнав Зангаукер, чий 24-річний син був викрадений зі свого будинку в кібуці під час нападу ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Наразі 117 заручників повернулися додому живими. Четверо були звільнені на початку війни в Газі, 105 –  переважно жінки, діти та іноземці – повернулися в листопаді минулого року під час короткого перемир’я з ХАМАС, а восьмеро були врятовані військовими.

Тридцять сімох заручників повернули мертвими. За підрахунками Ізраїлю, в Газі залишається 101 заручник. Принаймні половина з них, на думку ізраїльської влади, досі живі.

Орна та Ронен Неутра, батьки ізраїльського заручника Омера, переконані, що надзвичайно важливим є докласти всіх зусиль до повернення тих, хто утримується ХАМАС. Вони закликали уряди Ізраїлю та США діяти швидко та зробити все необхідне для досягнення домовленості з викрадачами.

«Сінвара, якого назвали основною перешкодою для угоди, більше немає в живих. Ми перебуваємо у переломній точці, коли цілі, поставлені у війні з Газою, були досягнуті, крім звільнення заручників», — йдеться в заяві.

Ізраїльська кампанія у відповідь, за даними представників охорони здоров’я Гази, призвела до вбивства понад 42 тисяч людей, перетворила більшу частину анклаву на руїни та перемістила більшість населення. Сінвар ймовірно, переховувався у лабіринті тунелів, які ХАМАС побудував під Газою упродовж останніх двох десятиліть.

На так званій Площі заручників у Тель-Авіві, яка стала центром протестів сімей заручників і їх прихильників проти уряду, панує тривога щодо того, що станеться далі.

«Я почуваюся трохи заціпенілим... Я глибоко переживаю за заручників, і мені дуже важко знайти віру та надію. Чоловік, відповідальний за різанину, мертвий... Я не знаю, що це означає для наших заручників та їх безпеки, і скільки з них ще живі? І я дуже, глибоко цим стурбований», — сказав Анат Рон Кандл, житель Тель-Авіва, який пережив атаки ХАМАС 7 жовтня.

Джерело матеріала
loader