Держспецзвʼязку законтрактувала 3 тис. дронів з донаведенням за найнижчою ціною завдяки Prozorro - Федоров
Держспецзвʼязку законтрактувала 3 тис. дронів з донаведенням за найнижчою ціною завдяки Prozorro - Федоров

Держспецзвʼязку законтрактувала 3 тис. дронів з донаведенням за найнижчою ціною завдяки Prozorro - Федоров

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України законтрактувала 3 тисячі FPV-дронів з донаведенням за найнижчою ринковою ціною завдяки тендеру на Prozorro.

Про це віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За його словами, закупівлю проводили за новою процедурою на закритому модулі Prozorro — не шукали конкретну марку дронів, а ставили чіткі вимоги щодо розміру, потужності та якості роботи. Будь-яка компанія могла подати заявку і запропонувати варіанти. Спочатку вибрали компанії, чиї пропозиції відповідали технічним вимогам, а потім між ними провели аукціон, де учасники змагалися за найнижчу ціну.

Завдяки конкуренції між постачальниками був знайдений найдешевший варіант і законтрактовані 3 тисячі FPV з донаведенням на 51,35 млн грн, хоча очікувана ціна за таку ж кількість дронів була 135 млн грн, зазначив Федоров. Завдяки закупівлі на Prozorro, за його словами, ціну знизили на 62%.

Він підкреслив, що це перший контракт на дрони з донаведенням.

"Вони ефективніші за звичайні та мають хорошу статистику ураження — 80%, навіть якщо рухома ціль їде зі швидкістю до 40 км/год. Коли дрон візуально захоплює ціль — нерухому або навіть рухому — самостійно тримає курс і коригує політ до нанесення удару. Бойове завдання може виконати навіть у разі сильного вітру до 12 м/с", - зазначив Федоров.

За його словами, закупівлі через Prozorro знижують ризик завищення вартості і дозволяють державі закуповувати якісні дрони за найменшою ціною на ринку, наголосив він, зауваживши, що "ціль до кінця 2025 року — 50% всіх закупівель робити через Prozorro".

Як повідомляв Укрінформ, за даними Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Кабінет Міністрів виділив 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для Сил безпеки й оборони.

Міністерство оборони України з початку року закупило для військових вже понад 350 тисяч безпілотників, у пріоритеті - озброєння українського виробництва.

Фото: Міноборони

Джерело матеріала
loader