Партнери України додатково виділяють $70 мільйонів на підтримку розмінування
Партнери України додатково виділяють $70 мільйонів на підтримку розмінування

Партнери України додатково виділяють $70 мільйонів на підтримку розмінування

Під час Конференції з питань протимінної діяльності в Україні–2024 (UMAC-2024) країни-партнери оголосили про додаткові зобов'язання на підтримку гуманітарного розмінування на суму майже 70 млн дол.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство економіки України.

"Рік тому разом з партнерами ми зустрічалися на форумі з розмінування у хорватському Загребі. Тоді у нас було 18 операторів, приблизно 3 тисячі саперів і 32 машини для розмінування. На сьогодні сертифіковано 58 операторів, кількість саперів зросла до понад 4 тисяч, а в полях працює 98 машин для розмінування", - зазначила перша віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Партнери України додатково виділяють $70 мільйонів на підтримку розмінування - Фото 1
Фото: Мінекономіки

Зокрема, Люксембург виділив 13 млн доларів, Норвегія – 20 млн доларів, Нідерланди – 10,8 млн доларів, Канада – 24,5 млн доларів.

Латвія надасть понад 270 тисяч євро, які отримає міжнародна організація HALO Trust, фахівці якої працюють над розмінуванням земель в кількох областях України, що зазнали впливу бойових дій.

Швейцарія, яка є господаркою UMAC-2024, оголосила про виділення 30 млн швейцарських франків на один із проєктів Швейцарського фонду з протимінної діяльності.

Крім того, Швейцарія та Велика Британія профінансують тримісячний пілотний проєкт у Харківській області, який використовуватиме технології Palantir для визначення пріоритетних ділянок розмінування на основі аналізу великих даних.

Загальний внесок партнерів у гуманітарне розмінування з 2022 року становить 1 мільярд 70 мільйонів доларів США.

Підсумковий документ із зобов'язанням підтримки гуманітарного розмінування в Україні підписали 42 країни. Один з його ключових пунктів — протимінна діяльність має залишатися в міжнародному порядку денному.

Як повідомляв Укрінформ, Швейцарська агенція з розвитку та співпраці під час Конференції з протимінної діяльності в Україні (UMAC-2024) передала Україні важку машину для розмінування GCS-200 і ще дві надійдуть до кінця 2024 року.

Теги за темою
допомога Мінекономіки
Джерело матеріала
loader
loader