Пироги, компоти і варення з румбарбаром серед українців надзвичайно поширені, однак європейці відмовляються від цієї трав'янистої рослини.
Чому в європейських країнах до вживання будь-яких страв з румбарбаром ставляться з максимальною обережністю? Вся справа у високій концентрації щавлевої кислоти, яка є основною причиною утворення каменів в нирках.
Накопичуючись в організмі, ця кислота здатна поступово збільшувати ризик нефролітіазу.
Лікарі рекомендують з обережністю ставитися до вживання румбарбару, особливо людям літнього віку чи тим, хто вже страждає на будь-які захворювання нирок або мають діагноз сечокам'яної хвороби.
Не слід займатися самолікуванням, краще перед включенням румбарбару до свого раціону проконсультуйтесь з лікарем.
Попри те, що румбарбар містить велику кількість щавлевої кислоти, ця рослина також має й поживні речовини. Зокрема, калій, магній та вітамін С, які відіграють не останню роль у підтримці здоров'я.
Найбільше щавлевої кислоти перебуває у листях румбарбару. Тому під час приготування страв рекомендується використовувати тільки стебла. Спробуйте прислухатися до свого організму, щоб вчасно відчути неприємні симптоми.