Заступниця Лісового розповіла, чи планують збільшувати зарплату вчителям
Заступниця Лісового розповіла, чи планують збільшувати зарплату вчителям

Заступниця Лісового розповіла, чи планують збільшувати зарплату вчителям

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповіла заступниця міністра освіти і науки України Надія Кузьмичова. І додала: усі ми знаємо, що маємо цінувати вчителя зі стажем.

Що кажуть у МОН про нові підходи до оплати праці освітян

Посадовиця заявила, що хтось із вчителів вдосконалює навички постійно. Хтось готовий додатково менторити початківців.

Це безцінно, але все це забирає час. І це навантаження треба враховувати. Ментором готові бути не всі, тому будуть і інші траєкторії розвитку вчителів,
– зазначила Кузьмичова.

І додала, що можна створювати навчально-методичні матеріали, підручники. Можна брати участь у різноманітних проєктах, конкурсах. Це дає відхід від лінійності. Не всі вчителі мають обов'язково проходити ті самі ланки професійного розвитку.

Зараз у вчителя є 150 годин підвищення кваліфікації, які треба набрати за 5 років. Ці години ніяк не пріоритезують, на що саме ти їх використовуєш. На жаль, через це нерідко йдуть по простіших схемах: отримують сертифікат, за яким не стоїть якісне опрацювання теми. А в майбутньому кожен зможе обрати, над чим йому ближче працювати у своєму професійному розвитку,
– каже заступниця Лісового.

Це про гнучкість вибору, який вчитель робитиме, виходячи зі своїх сильних сторін. Це змінить підхід до підвищення кваліфікації. Концепцію цих змін розроблятимуть протягом цього навчального року і наступного календарного року. Все це МОН буде обговорювати з громадськістю та самими вчителями, резюмувала заступниця очільника МОН.

Скільки коштів передбачили на зарплати педагогам на 2025 рік

  • На зарплати вчителям на наступний рік заклали близько 103 мільйонів гривень освітньої субвенції.
  • Цифра, якщо порівняти з 2024 роком, не змінилася.
Джерело матеріала
loader