Медичний чек-ап: на що треба перевіряти свій організм та скільки це коштує
Медичний чек-ап: на що треба перевіряти свій організм та скільки це коштує

Медичний чек-ап: на що треба перевіряти свій організм та скільки це коштує

Лікарі стверджують, що щорічне обстеження організму потрібне усім. Навіть тим, хто дотримується здорового способу життя, має тиск 120 на 80, і серце, що працює як годинник. Про те, що входить в обов’язковий чек-ап організму, які відмінності для жінок і чоловіків та скільки це коштує – у матеріалі Коротко про.

Знайде хворобу на ранній стадії

Серед лікарської спільноти давно гуляє сумний жарт: немає цілком здорових людей, є не повністю обстежені. Мовляв, у цьому допоможе чек-ап організму. Жарти жартами, але насправді саме таке щорічне обстеження організму має на меті діагностувати певні хвороби на ранніх стадіях. Пам’ятаймо, що багато з болячок на початку взагалі не мають якихось чітких симптомів.

- Сheck-up з англійської мови - це перевірка, і це дійсно перевірка вашого здоров’я, - розповідає Коротко про сімейний лікар Роксолана Горбань. - Таке обстеження включає різні діагностичні методи і дозволяє людині за кілька годин чи днів перевірити органи, системи організму, виявити проблеми зі здоров'ям, якщо вони, звісно, є. З власної практики можу сказати, що останніми роками, мабуть, після епідемії коронавірусу, пацієнти частіше запитують про щорічний чек-ап. Тенденція нас, лікарів, лише тішить.

Лікарка пригадує історію одного пацієнта. Молодого чоловіка на прийом до медикині привела його ж дружина: подружжя готувалося стати батьками, хотіли пройти додаткове обстеження.

- Я виписала жінці направлення на певні аналізи, а після короткої розмови з чоловіком запропонувала і йому пройти такий собі чек-ап, - пригадує Роксолана Миколаївна. – Вже по факту виявилося, що у чоловіка підвищений рівень цукру у крові. А також є проблеми з нирками. На щастя, усе це виявили досить швидко, скоригували харчування, додали певного медикаментозного лікування, і діло не дійшло до діабету та серйозних захворювань сечової системи. До речі, після цього випадку пацієнт не пропускає свого щорічного обстеження.

Інколи у суспільстві щорічний медичний чек-ап називають трендом. Сперечатися не будемо, але мода на обстеження лише на користь людям. Все-таки останніми роками почастішали випадки «вікових» захворювань серед молоді. Додайте до цього ще й погіршення екологічної ситуації на планеті. Та й стреси, часту причину усіх хвороб, ніхто не відміняв.

Загальний аналіз крові треба робити щороку. Фото: mend.zone

«Пакет» будете брати?

Попереджений – значить озброєний. Цей вислів повністю характеризує переваги медичного обстеження. Але перш ніж бігти по направлення до сімейного лікаря або одразу у приватну клініку, треба знати, що таке обстеження може бути загальним чи спеціалізованим.

Із загальним все зрозуміло: це звичні більшості дослідження, які перевіряють стан людини загалом без фокусування на якомусь органі чи системі організму. Стандартний чек-ап є для чоловіків, жінок і дітей. Деякі приватні клініки та лабораторії навіть пропонують такі обстеження пакетами. Різниця незначна: наприклад, чек-ап для чоловіків включає консультацію уролога, для жінок обстеження буде в гінеколога. А дітям призначають додаткові аналізи на виявлення яєць глистів у калі.

Спеціалізоване медичне обстеження – це діагностика, що виявляє якісь конкретні порушення у роботі певних органів та систем. Болить серце? Лікар порадить провести кардіологічний чек-ап. Є проблеми зі шлунком? Буде гастроентерологічне обстеження.

Проходження медичного обстеження - справа добровільна. Автор цієї статті також зацікавилася такою можливістю і звернулася до свого сімейного лікаря за направленням. Що ж, пройти мінімальне обстеження організму – справа недешева. Вартість «пакету» для жінки 35+ від 5 тисяч гривень. Приблизну суму доведеться заплатити і за чек-ап чоловікові. Обстеження дітей трохи дешевше – від 2 тисяч грн.

Не хочете або не маєте змоги купувати «пакет»? Можна розподілити щорічне обстеження на частини: наприклад, сьогодні чек-ап у стоматолога, а наступного місяця – у мамолога (жінкам від 40 років). Вийде дешевше, тому що деякі обстеження обійдуться безкоштовно. Щоправда, треба мати направлення від сімейного лікаря..

Отож, ось які необхідні обстеження медики радять кожному:

  • Загальний аналіз крові. Треба робити щороку. Аналіз може показати зміни в організмі, які свідчать про початок хвороби.
  • Перевірка рівня холестерину та глюкози в крові. Також щороку. Відомий факт: якщо в організмі забагато холестерину, то з часом з’являться проблеми з серцем, тиском, судинами, печінкою.
  • Візит до стоматолога. І діти знають, що раз у півріччя треба навідуватися до свого дантиста. Не забуваємо про професійну гігієну та огляд кожного зуба на карієс.
  • Гінеколог, уролог. Перший - щорічно для жінок. Другий - для чоловіків. Якщо вже «стукнуло» за 40 років, то уролога треба відвідувати щорічно.
  • Мамолог. І мамографія. Раз на рік необхідні жінкам віком 40+.
  • До офтальмолога треба навідатися хоча б раз у 2 роки. Якщо пацієнт носить окуляри чи лінзи, має вік старше 40 років, діабет – тоді щорічно. Крім огляду очного дна та перевірки зору обов’язково треба проходити вимірювання внутрішньоочного тиску.
  • Огляд у дерматолога та дерматоскопія. Меланома продовжує вражати навіть тих, хто не засмагає. Тому огляд у дерматолога щороку – це не забаганка, а необхідність. В ідеалі зробити і цифрове картування родимок, щоб надалі відстежувати їх зміни.

Також медики рекомендують людям 40+ провести скринінг на рак товстої кишки (колоноскопія кожні 5-10 років), на остеопороз. А також бодай раз у житті обстежитися на гепатит C та вірус папіломи людини.

Теги за темою
Медицина
Джерело матеріала
loader