У Європі зникає питна вода: лише третина річок та озер відповідає стандартам
У Європі зникає питна вода: лише третина річок та озер відповідає стандартам

У Європі зникає питна вода: лише третина річок та озер відповідає стандартам

Чому питної води у Європі меншає

Виконавча директорка ЄАВС Ліна Іла-Мононен заявила, що стан європейських вод незадовільний. Води європи, за її словами, стикаються з безпрецедентною низкою викликів, які загрожують водній безпеці Європи, пише Euractiv.

Зверніть увагу! Лише 37% поверхневих водних об'єктів Європи досягли "доброго" або "високого" екологічного статусу, показника здоров'я водної екосистеми, йдеться у звіті ЄАВС. Водночас лише 29% поверхневих вод досягли "хорошого" хімічного стану за період 2015 – 2021 років, згідно з даними, наданими країнами-членами ЄС.

Західне видання пише, що підземні води Європи – джерело більшості питної води на континенті – почуваються краще: 77% мають "добрий" хімічний стан. Хороший хімічний стан означає, що вода вільна від надмірного забруднення хімічними поживними речовинами та токсичними речовинами, такими як PFAS і мікропластик.

Важливо Поверхневим водам загрожує забруднення повітря, наприклад спалювання вугілля та викиди автомобілів, а також сільськогосподарська промисловість, відходи якої забруднюють ґрунт.

Європейське сільське господарство має збільшити використання більш стійких органічних та агроекологічних практик, що супроводжується заохоченнями та зміною наших харчових та дієтичних звичок,
– зазначають у звіті.

Європейське агентство проаналізувало 120 тисяч поверхневих водойм і 3,8 мільйона квадратних кілометрів ділянок підземних вод у 19 країнах ЄС і Норвегії. В установі закликали країни-члени європейської економічної зони вдвічі скоротити використання пестицидів до 2030 року.

Нам потрібно подвоїти наші зусилля, щоб відновити здоров'я наших цінних річок, озер, прибережних вод та інших водних об'єктів, а також переконатися, що цей життєво важливий ресурс є стійким і безпечним для майбутніх поколінь,
– сказала Іла-Мононен.

Наслідки зміни клімату, включаючи екстремальні посухи та повені, а також надмірне використання ресурсів прісної води, за словами виконавчої директорки ЄАВС, створюють навантаження на європейські озера, річки, прибережні та підземні води "як ніколи раніше", заявили в ЄАВС. Уряди країн, на її думку, повинні надати пріоритет скороченню споживання води та відновленню екосистем.

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader