Загроза набирає обертів: вірус Оропуш проявив нову небезпечну мутацію, потрапивши в нові країни
Загроза набирає обертів: вірус Оропуш проявив нову небезпечну мутацію, потрапивши в нові країни

Загроза набирає обертів: вірус Оропуш проявив нову небезпечну мутацію, потрапивши в нові країни

Оропуш є доволі таємничою для науки хворобою, яка останніми роками почала все частіше проявляти себе в різних куточках планети. Останнє дослідження показало, що мутувавши, він став становити більш глобальну і смертельну небезпеку.

Вірус Оропуш, що поширюється в основному через укуси мошок, уже давно викликає занепокоєння в Латинській Америці. Однак останні спалахи ознаменували собою тривожні зміни: вірус з'явився в регіонах, де його раніше ніколи не бачили, включно з міськими районами, розташованими далеко від традиційних його місць проживання в лісах, що становить особливу небезпеку для сотень тисяч людей, пише MIT Technology Review.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Особливо від нової хвилі поширення вірусу вже постраждала Бразилія, де тільки цього року було підтверджено понад 8000 випадків захворювання. Вперше випадки захворювання були зареєстровані на Кубі, а також у США та Європі, що свідчить про зростаючий ареал проживання вірусу. Симптоми лихоманки Оропуш зазвичай слабко виражені, включно з лихоманкою, болем і нудотою, але були і важчі випадки, що супроводжувалися енцефалітом і менінгітом.

Цього року від вірусу померли дві молоді та здорові жінки. Оропуш також може передаватися від матері до плоду, що призводить до вроджених дефектів і мертвонароджень. Нещодавнє дослідження Вільяма де Соузи з Університету Кентуккі, опубліковане в журналі The Lancet Infectious Diseases, показало, що вірус зазнав генетичних змін, що робить його потенційно більш вірулентним і здатним завдавати більшої шкоди інфікованим клітинам. Поширення вірусу в міських районах і збільшення кількості важких випадків захворювання, як вважають учені, пов'язане зі зміною клімату і вторгненням людини в середовище проживання диких інфікованих тварин.

Підвищення температури і збільшення кількості опадів створили сприятливі умови для мошок, які переносять вірус, а вирубування лісів та урбанізація призвели до тіснішого контакту людей із дикими тваринами-господарями, такими як лінивці та примати, які є носіями.

Ще одним тривожним розвитком його еволюції є можливість появи нових способів передачі. У серпні в Італії у чоловіка, який повернувся з Куби, у спермі було виявлено вірус, що свідчить про можливий статевий спосіб передачі. Центри з контролю і профілактики захворювань рекомендували чоловікам з Оропуше уникати сексу або використовувати презервативи протягом шести тижнів після появи перших симптомів. Крім того, вірус Оропуш було пов'язано з кількома випадками смерті плода й аномаліями під час народження в Бразилії, що ще більше посилює занепокоєння систем охорони здоров'я з приводу його небезпеки.

Поки вчені намагаються зрозуміти нові характеристики вірусу та шляхи його передачі, експерти наголошують на необхідності пильності серед населення та уряду. Зусилля з охорони здоров'я активізуються, особливо у зв'язку з поширенням вірусу в нові регіони. Однак, як зазначає Шахід Джаміль з Оксфордського університету, глобальна увага до проблеми не привертається через історичну поширеність вірусу тільки в бідніших регіонах. Відсутність лікування і вакцин робить профілактику вкрай важливою, і основна увага наразі приділяється боротьбі з комахами-переносниками, які поширюють хворобу.

Раніше Фокус писав про те, що пташиний грип уже далеко не тільки пташиний. Він дістався до норок і морських левів.

Також Фокус писав про те, звідки останнім часом з'являється стільки вірусів. Наразі налічується близько 1,67 мільйона вірусів, що заражають ссавців і птахів, які ще належить ідентифікувати. Вважається, що до 827 000 з них здатні заразити людину.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader