Допомагає мозку відпочити: довгий сон на вихідних на 74% знижує ризик деменції, — дослідження
Допомагає мозку відпочити: довгий сон на вихідних на 74% знижує ризик деменції, — дослідження

Допомагає мозку відпочити: довгий сон на вихідних на 74% знижує ризик деменції, — дослідження

Учені 2 роки спостерігали за сотнями людей, старших за 65 років, і дійшли висновку, що ті, хто надавав перевагу у вільний час кільком зайвим годинам поніжитися в ліжку, здоровіші.

Зайві кілька годин сну на вихідних не просто можуть зарядити енергією на весь день, а й знизять ризики для здоров'я. Про це йдеться в матеріалі DailyMail.

Дослідження вчених показало, що тривалий сон може знизити ризик розвитку деменції більш ніж на 70 відсотків. Відповідно, чоловіки і жінки старше 65 років, які люблять поніжитися в ліжку в суботу або неділю вранці, набагато рідше стикаються з невиліковним захворюванням.

На хворобу Альцгеймера та інші форми деменції у Великій Британії страждають близько 900 тисяч осіб, а до 2040 року, згідно з прогнозом фахівців, їхня кількість може збільшитися до 1,5 млн осіб. Пов'язано це зі старінням населення.

У зв'язку з цим лікарі рекомендують регулярно займатися фізичними вправами, дотримуватися здорового способу життя, стежити за харчуванням, а також відмовитися від вживання алкоголю. Усе це має знизити ризик деменції.

Водночас, є ще один метод, який допоможе залишитися здоровим. Дослідники з лікарні Національного тайванського університету два роки спостерігали за 215 чоловіками і жінками віком від 65 років і старше. Добровольці весь цей час вели щоденники сну, а також носили спеціальний наручний годинник, що відстежує, коли тіло рухається або нерухоме. Це потрібно для того, щоб фіксувати час сну.

Результати показали, що близько половини людей любили поніжитися в ліжку у вихідні, щоб надолужити згаяне за тиждень. У результаті ймовірність погіршення когнітивних функцій у них була на 74% нижчою, ніж у тих, хто не залишався в ліжку.

"Це перше дослідження, в якому вивчили вплив сну у вихідні дні на когнітивні порушення у літніх людей. Результати показують, що сон у вихідні дні пов'язаний зі зниженням ризику когнітивної дисфункції", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 19 жовтня повідомлялося, що лікар відкрив таємницю роботи мозку при безсонні. Британський професор порадив застосувати для швидкого засинання метод когнітивного перетасування. Метод допоможе відключитися від думок про минулий день, але може стати причиною появи дивовижних і несподіваних сновидінь.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader