Сидіти чи стояти: вчені дослідили, як робота "на ногах" впливає на здоров'я людини
Сидіти чи стояти: вчені дослідили, як робота "на ногах" впливає на здоров'я людини

Сидіти чи стояти: вчені дослідили, як робота "на ногах" впливає на здоров'я людини

Дослідники кажуть, що люди, які сидять або стоять протягом тривалого часу, повинні планувати регулярні рухи протягом дня. Результати дослідження були опубліковані в науковому журналі International Journal of Epidemiology, інформує The Guardian.

Чому робота стоячи становить загрозу для здоров'я

Столи для роботи стоячи рекламують як панацею від цілоденного сидіння перед екраном в офісі. Але дослідження показує, що робочі столи, популярність яких стрімко зросла в останні роки, не компенсують бездіяльність і навіть можуть підвищити ризик таких захворювань, як набряклість вен і утворення тромбів у ногах.

Дослідження, в якому взяли участь понад 80 000 дорослих у Великій Британії, також виявило, що сидяча робота не зменшує ризик таких захворювань, як інсульт і серцева недостатність, попри поширену думку, що вона зменшує.

Сидіти чи стояти: вчені дослідили, як робота "на ногах" впливає на здоров'я людини - Фото 1
Робота стоячи не компенсує бездіяльність / Фото istock

Дослідження показало, що перебування на ногах більше двох годин на день може збільшити ризик розвитку таких проблем, як тромбоз глибоких вен і варикозне розширення вен.

Доктор Метью Ахмаді з факультету медицини та здоров'я Університету Сіднея каже, що люди, які довго сидять або стоять, повинні планувати регулярний рух протягом дня.

Основний висновок полягає в тому, що занадто довге стояння не компенсує сидячий спосіб життя і може бути ризикованим для деяких людей з точки зору здоров'я кровообігу. Ми виявили, що тривале стояння не покращує здоров'я серцево-судинної системи в довгостроковій перспективі і збільшує ризик виникнення проблем з кровообігом,
– сказав Ахмаді.

Щоб з'ясувати, чи має стояння якісь переваги для здоров'я, дослідники вивчили дані 83 013 дорослих, які є частиною бази даних медичних записів Британського біобанку.

Ці люди не мали серцевих захворювань на початку дослідження і носили пристрої на зап'ястях для відстеження руху. Команда виявила, що за кожні додаткові 30 хвилин, проведені стоячи понад дві години, ризик розвитку хвороб системи кровообігу збільшувався на 11%.

Сидіти чи стояти: вчені дослідили, як робота "на ногах" впливає на здоров'я людини - Фото 2
Люди, які довго сидять або стоять, повинні планувати регулярний рух / Фото istock

Не було виявлено, що стояння знижує ризик серцевих захворювань, таких як інсульт, серцева недостатність та ішемічна хвороба серця, кажуть дослідники.

Професор Еммануель Стаматакіс, директор дослідницького центру Mackenzie Wearables Research Hub при Сіднейському університеті, сказав, що люди, які багато часу сидять, мають більше шансів на інсульт та інфаркт міокарда, ніж ті, хто стоїть.

За його словами, для людей, які регулярно сидять протягом тривалого часу, велика кількість випадкових рухів протягом дня і структуровані фізичні вправи можуть бути кращим способом знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело матеріала
loader
loader