Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту через російські обстріли
Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту через російські обстріли

Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту через російські обстріли

Запорізька АЕС, яка зараз перебуває під контролем російських окупантів, знову опинилася на межі блекауту через обстріл. Наразі станція живиться лише однією лінією електропередачі, попередила прес-служба Міненерго.

- Сьогодні, 21 жовтня, о 12:18 через систематичні ворожі обстріли відключилася одна з двох ліній електропередачі, що з'єднують тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з об'єднаною енергосистемою України, розповіли у відомстві.

Таким чином, зазначили у прес-службі, забезпечення зовнішнього живлення станції, необхідне для її безпечного функціонування, знову під загрозою. У разі відключення станції від зовнішнього живлення на Запорізькій АЕС відбудеться черговий повний блекаут, який загрожує радіаційній безпеці.

У Міненерго додали, що тільки-но дозволить ситуація з безпекою, енергетики зроблять усе можливе для відновлення лінії живлення ЗАЕС. Але лише повернення Україні контролю над окупованою Запорізькою АЕС може забезпечити безпечну експлуатацію найбільшої в Європі атомної станції.

  • 1 жовтня Росія атакувала підстанцію і знеструмила лінію живлення окупованої Запорізької АЕС. Як повідомили у Міністерстві енергетики України, внаслідок ворожої атаки станція знову опинилася на межі блекауту.
  • У березні 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЗАЕС була захоплена. Ця подія створила безпрецедентну ситуацію для ядерної безпеки.
Джерело матеріала
loader
loader