Запорізька АЕС знову за крок до блекауту
Запорізька АЕС знову за крок до блекауту

Запорізька АЕС знову за крок до блекауту

Запорізька АЕС знову за крок до блекауту

Вдень внаслідок обстрілів росіян відключилась одна з ліній електропередачі.

Запорізька атомна електростанція вдень у понеділок, 21 жовтня, знову опинилась на межі блекауту – о 12:18 внаслідок ворожих обстрілів росіян відключилась одна з ліній електропередачі, яка з'єднувала тимчасово окуповану ЗАЕС із об'єднаною енергосистемою України, повідомили в НАЕК «Енергоатом».

Таким чином зараз станція живиться з допомогою лише однієї лінії, і в разі припинення її роботи це створить пряму загрозу ядерної та радіаційної аварії.

В НАЕК нагадали, що до окупації російськими військами станція споживала електроенергію від власних 4-х ліній електропередачі і трьох ліній резерву.

«Якщо єдина працююча лінія вийде з ладу, це означатиме втрату зовнішнього живлення станції з запуском аварійних дизель-генераторів. Адже їх ресурси обмежені як за часом роботи, так і за наявністю дизпалива. Таким чином запуск дизель-генераторів означає початок зворотного відрахунку до початку плавлення ядерного палива», - нагадали в «Енергоатомі».

Україна неодноразово наголошувала, що лише відновлення контролю над станцією є єдиним шляхом для гарантії безпеки найбільшої атомної станції Європи.  МАГАТЕ також закликало Росію деокупувати ЗАЕС і повернути станцію під контроль України. Однак окупанти вважають справу вирішеною.

Джерело матеріала
loader
loader