Аграрії просять Зеленського негайно втрутитись у ситуацію з бронюванням
Аграрії просять Зеленського негайно втрутитись у ситуацію з бронюванням

Аграрії просять Зеленського негайно втрутитись у ситуацію з бронюванням

Аграрні об’єднання звернулись до Президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням втрутитися в ситуацію з блокування процесу отримання суб’єктами господарювання статусу критичності та бронювання працівників у галузі АПК.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), яка направила це прохання разом із провідними аграрними асоціаціями, які входять до Всеукраїнського аграрного форуму (ВАФ), зокрема ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», асоціацією «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація», Асоціацією виробників молока, асоціацією «Свинарі України» та Національною асоціацією цукровиків України.

Як йдеться у зверненні, останні декілька днів до організацій-членів ВАФ звертається величезна кількість аграріїв зі скаргами на зупинення процесу бронювання своїх працівників та зупинення прийняття рішень щодо визнання суб'єктів господарювання критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Кількість звернень свідчить про те, що проблема має загальнонаціональний масштаб. 

«Як наслідок, призупинення бронювання та неможливість пролонгування призводить до критичних перебоїв у виробництві та логістиці агропродукції. Це не лише шкодить галузі, а й потенційно може викликати серйозні проблеми для економіки України в цілому», — пояснюють в УКАБ.

І додають, що законодавчі положення, наведені нижче, не передбачають можливості зупинки процесів бронювання та визнання підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період:

  • Статтею 24 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено мету бронювання військовозобов’язаних — забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.
  • Частиною першою та третьою статті 25 цього закону бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу, зокрема на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення таких підприємств, установ і організацій, встановлюються Кабінетом Міністрів України.
  • Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.
  • Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 визначено Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, а також Критерії та Порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань в особливий період.

«В іншому випадку порушується принцип інституційної безперервності. В нормативних актах встановлені чіткі строки прийняття відповідних рішень, а дію зазначених нормативно-правових актів у законний спосіб ніхто не призупиняв. Навіть протокольне рішення за результатами засідання Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2024 року (витяг з протоколу № 103) не обмежує міністерства (щодо прийняття рішень про визначення суб'єктів критично важливими за відповідною сферою управління та галуззю національної економіки) та Мінекономіки (щодо прийняття рішень про бронювання працівників відповідних суб'єктів) у прийнятті вказаних вище рішень», — підкреслюють представники агробізнесу. 

Крім цього, за їхніми словами, особливо критичним є те, що багато бронювань, термін дії яких закінчився 19 жовтня 2024 року, не мають технічної можливості перебронювання на порталі «Дія», що ставить під загрозу безперервність роботи аграрних підприємств в умовах воєнного стану.

«Внаслідок ситуації, що склалась із затримкою у бронюванні, страждають у першу чергу підприємства критичного сектору, які офіційно працевлаштовують у себе військовозобов'язаних. Ті з них, у кого зараз закінчилося бронювання, ризикують втратити майже всіх працівників та припинити свою діяльність на відміну від тих, що вирішили працювати нелегально», — підкреслюють у ВАФ.

З огляду на вищезазначене, агроспільнота закликає відновити виконання органами державної влади своїх повноважень щодо визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення, та бронювання працівників таких суб'єктів господарювання.

«Також наполягаємо на забезпеченні автоматичного продовження на два тижні статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період та бронювання працівників таких суб’єктів господарювання, термін дії статусу критичності або бронювання працівників яких закінчився у період зазначеної зупинки виконання органами влади своїх повноважень», — підсумовується у зверненні. 

Джерело матеріала
loader