Гарріс готується до можливості того, що Трамп оголосить про свою перемогу ще до завершення підрахунку голосів
Гарріс готується до можливості того, що Трамп оголосить про свою перемогу ще до завершення підрахунку голосів

Гарріс готується до можливості того, що Трамп оголосить про свою перемогу ще до завершення підрахунку голосів

Гарріс готується до можливості того, що Трамп оголосить про свою перемогу ще до завершення підрахунку голосів 

Деякі ключові моменти з інтерв'ю віцепрезидента США NBC News.

У вівторок, 22 жовтня, кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс не виключила можливості того, що її республіканський суперник Дональд Трамп оголосить про свою перемогу ще до завершення підрахунку голосів на виборах, запланованих на 5 листопада. Про це Гарріс розповіла в інтерв'ю NBC News.

За словами віцепрезидента США, її виборчий штаб готовий до того, що колишній президент Трамп спробує “підірвати вибори”, але вона зосереджена на тому, аби перемогти його.

“Ми матимемо справу з ніччю виборів і наступними днями, і в нас є ресурси, досвід і зосередженість”, - зазначила Гарріс.

“Це людина, Дональд Трамп, який намагався підірвати вільні та чесні вибори, який досі заперечує волю людей, який підбурював агресивний натовп до нападу на Капітолій Сполучених Штатів... Це серйозна справа. Американський народ зараз, за два тижні до виборів, стоїть перед дуже, дуже серйозним рішенням про те, яким буде майбутнє нашої країни”, - додала вона, маючи на увазі напад на Капітолій, коли прихильники Трампа намагалися перешкодити підтвердженню перемоги демократа Джо Байдена на виборах 2020 року.

Трамп відмовляється визнати свій програш на тодішніх виборах, стверджуючи про фальсифікацію результатів голосування, але не надаючи при цьому доказів таким заявам.

А минулого місяця Трамп уже “погрожував” тюремним ув'язненням “юристам, політичним діячам, донорам, нелегальним виборцям і корумпованим членам виборчих комісій”, якщо ті будуть визнані “шахраями”. Нещодавно він також запропонував використати військову силу для боротьби з “внутрішнім ворогом”.

Деякі експерти застерігають, що спроби Трампа посіяти сумніви щодо виборів зараз можуть бути використані для того, щоб у разі програшу мобілізувати своїх прихильників та спробувати захопити владу, назвавши вибори “недійсними”.

Деякі ключові моменти з інтерв'ю Гарріс для NBC

За два тижні до дня голосування опитування показують, Гарріс і Трамп ідуть майже нарівні, як у загальнонаціональному масштабі, так і в семи ключових хитких штатах. Віцепрезидент останнім часом активізувала взаємодію зі ЗМІ після критики через те, що вона давала мало інтерв'ю як кандидат. BBC наводить деякі ключові моменти з інтерв'ю Гарріс для NBC — віцепрезидент, зокрема, відповіла на запитання про невдалий виступ Байдена на дебатах перед виходом з перегонів, про те, чи помилувала б вона колишнього президента Трампа, та про готовність Штатів до нового президента-жінки.

Невдалий виступ Байдена на дебатах з Трампом

“Це були погані дебати. Люди проводять погані дебати”, - відповіла Гарріс.

Її також запитали, чи був саме невдалий виступ Байдена на дебатах причиною того, що Гарріс зараз є кандидатом від Демократичної партії.

“Що ж, вам слід запитати його (Байдена - ред.), чи це єдина причина, чому (він відмовився)”, - сказала Гарріс.

“Я балотуюся в президенти Сполучених Штатів. Джо Байден не балотується - і моє президентство буде присвячене приведенню нового покоління лідерів в Америку”, - додала віцепрезидент.

Водночас вона підкреслила політичні досягнення та лідерські якості президента Байдена.

“Я говорю не тільки щиро, але й з реальних, безпосередніх свідчень того, як він виконує цю роботу”, - зазначила Гарріс.

Помилування Трампа

Гарріс запитали, чи помилує вона Трампа, якщо стане президентом.

“Я не збираюся заглиблюватися в ці гіпотетичні питання. Я зосереджена на наступних 14 днях”, - заявила віцепрезидент.

“Дозвольте мені сказати вам, що допоможе нам рухатися далі -  обрання мене президентом Сполучених Штатів”, - відповіла Гарріс на запитання про те, чи допоможе помилування колишнього президента об'єднати країну.

Проти Трампа порушено кілька кримінальних справ. Він не визнає себе винним та називає всі ці справи політично мотивованими, розраховуючи на повернення до Білого дому. Присяжні визнали колишнього президента США винним у фальсифікації ділової документації, щоб приховати виплату порнозірці грошей “за мовчання” в 2016 році. Його також звинувачують у спробі скасувати свою поразку на президентських виборах 2020 року і в неналежному поводженні з секретними документами після того, як залишив посаду. 

Адвокати Трампа активно намагалися відкласти розгляд справ, адже якщо він знову стане президентом, то зможе зняти федеральні звинувачення, зокрема, у справі щодо секретних документів та у підриві виборів 2020 року. Однак зі звинуваченнями на рівні штату буде складніше.

Готовність США до жінки-президента

Гарріс запитали, чи готові США до того, що наступним президентом стане жінка.

“Безумовно”, - відповіла вона, не вагаючись. 

“Я думаю, на цих виборах важливо не тільки перегорнути сторінку, але й закрити сторінку і главу епохи, яка свідчить про те, що американці розділені”, - додала Гарріс.

Крім того, телеведуча запитала, чому віцепрезидент неохоче говорить про історичний характер своєї кандидатури під час передвиборчої кампанії, адже у разі обрання вона може стати першою жінкою-президентом Штатів.

“Питання, яке дійсно хвилює більшість людей, це те, чи можете ви виконати роботу і чи є у вас план”, - відповіла вона.

“Я ніколи не вважатиму, що хтось у нашій країні повинен обирати лідера на основі його статі чи раси, натомість лідер повинен заслуговувати на голоси виборців, опираючись на суть своєї діяльності й на те, що він робитиме для вирішення проблем”, - відповіла Гарріс на запитання про сексизм.

Про передвиборчі американські розклади та можливі дії кандидатів у президенти Штатів щодо України в разі перемоги на виборах  — у статті “Останній дюйм. Все, що нам треба знати про вибори в США, шанси Трампа і Гарріс” розповідав експосол України в США Олег Шамшур.

Джерело матеріала
loader