Коти можуть сильно вплинути на ваше фізичне та психічне здоров’я
Коти можуть сильно вплинути на ваше фізичне та психічне здоров’я

Коти можуть сильно вплинути на ваше фізичне та психічне здоров’я

Кішки жили з людьми тисячі років. І задовго до того, як котячі меми та вірусні TikToks захопили Інтернет, вони втішали нас своїм муркотінням і змушували сміятися своїми дивними витівками.

Але що говорять дослідження – чи корисні нам коти?

Життя з котом може мати глибокий – і іноді несподіваний – вплив на наше фізичне та психічне здоров’я. Тим не менш, жити з котами не без ризику.

Частина сім’ї

Можливо, ви чули, що у котів немає господарів, у них є «персонал». Насправді численні дослідження показують, що люди, які живуть з ними, більше відчувають себе улюбленими родичами. У дослідженні 1800 голландських власників кішок половина з них заявила, що їхній кіт є сім’єю. Кожен третій вважав свого кота дитиною або найкращим другом і вважав його відданим, підтримуючим і чуйним.

Інше американське дослідження розробило шкалу «сімейних зв’язків» і виявило, що коти є такою ж важливою частиною сім’ї, як і собаки. Багато котів вибрали б спілкування з людиною, а не їжу чи іграшки. І вони можуть розрізняти, коли ми говоримо з ними (а не з іншою людиною).

Насправді ми пристосувалися один до одного. Кішки частіше підходять до незнайомих людей, які першими «цілують кошеня» – примружуючи очі та повільно кліпаючи. І дослідження показують, що коти розвинули специфічне нявкання, яке налаштовується на наші інстинкти виховання. Що цей тісний зв’язок означає для результатів здоров’я?

Почуття мети

Наявність домашньої тварини асоціюється з меншою соціальною ізоляцією. А деякі власники кішок кажуть, що «забезпечення кота» посилює їх відчуття задоволення та відчуття мети.

Але переваги стосунків можуть залежати від того, як ви ставитеся до свого кота.

В одному дослідженні розглядалися різні стилі стосунків між людьми та котами, зокрема «віддалені», «випадкові» та «співзалежні». Було виявлено, що люди, чиї стосунки з кішкою були співзалежними або подібні до друга, мали вищий емоційний зв’язок зі своїм вихованцем.

Посилання на здоров’я серця

Люди, які володіють або володіли котом, мають нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, таких як інсульт або хвороби серця. Цей результат був повторений у кількох дослідженнях.

Однак проблема інтерпретації популяційних досліджень полягає в тому, що вони говорять нам лише про асоціацію. Це означає, що хоча люди з котами мають нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, ми не можемо точно сказати, що причиною є коти.

Володіння кішкою також було пов’язане з деякими позитивними змінами в мікробіоті кишківника, особливо у жінок, такими як покращений контроль рівня глюкози в крові та зменшення запалення.

Допомога психічного здоров’я

Наявність кота чи собаки також асоціюється з вищим психологічним благополуччям. Було показано, що для людей з депресією погладжування або гра з кішкою зменшує симптоми (хоча це було протягом короткого двогодинного періоду і не може бути екстрапольовано на довгострокову перспективу).

Ще один спосіб дізнатися про вплив котів на здоров’я – це якісне дослідження: запитати людей, що означають для них їхні коти, крім цифр.

Коли ми з колегами опитували ветеранів, ми виявили, що люди, які більше прив’язані до своїх домашніх тварин, насправді мали гірші показники психічного здоров’я. Але їхні відповіді на опитування розповіли іншу історію. Один респондент сказав: «Я прокидаюся вранці завдяки моїм котам».

Інший написав:

Я вважаю свого вихованця службовою. Мій кіт допомагає мені розслабитися, коли я маю справу з тривогою, депресією або коли я прокидаюся вночі від частих кошмарів. Мій кіт для мене не просто домашня тварина, мій кіт – це частина мене, мій кіт – це частина моєї родини.

Можливо, ветерани були більше прив’язані до своїх котів, тому що вони мали гірше психічне здоров’я – і більше покладалися на своїх котів для комфорту – а не навпаки.

Негативні сторони психічного здоров’я

Цілком можливо, що прив’язаність до кішки має негативні сторони. Якщо ваша кішка захворіє, тягар догляду за нею може мати негативний вплив на ваше психічне здоров’я. У нашому дослідженні господарів, чиї коти хворіли на епілепсію, приблизно одна третина відчувала клінічний рівень тягаря як опікуни, який, ймовірно, заважав їхньому повсякденному функціонуванню.

Токсоплазмоз

Коти також можуть бути переносниками зоонозних захворювань, тобто інфекцій, які передаються від тварин до людей. Вони є основним господарем токсоплазмозу, паразита, який виділяється з фекаліями котів і може вражати інших ссавців, у тому числі людей. Паразит частіше переноситься дикими котами, які полюють заради їжі, ніж домашніми.

Більшість людей мають легкі симптоми, які можуть бути схожі на грип. Але інфікування під час вагітності може призвести до викидня чи мертвонародження або спричинити проблеми для дитини, включаючи сліпоту та судоми.

Найбільше ризикують вагітні жінки та люди зі зниженим імунітетом. Цим групам рекомендується не спорожняти лотки для котячих туалетів або використовувати рукавички, якщо це необхідно. Щоденна зміна лотка для туалету запобігає досягненню паразитом стадії, яка може заразити людей.

Алергії

Кожна п’ята людина має алергію на кішок, і ця кількість зростає. Коли коти вилизують свою шерсть, у їхній слині відкладається алерген. Коли їхнє хутро та лупа (лусочки шкіри) з’являються, це може викликати алергічну реакцію.

Люди без важкої алергії все ще можуть жити з котами, якщо вони регулярно миють руки, чистять поверхні та пилососять, щоб видалити лупу. Вони також можуть виключити котів з приміщень, які хочуть бути вільними від алергенів, наприклад спалень.

Хоча коти можуть провокувати алергічні реакції, є також докази, що контакт з котами може відігравати захисну роль у запобіганні розвитку астми та алергічних реакцій. Це пояснюється тим, що вплив може змінити імунну систему, зменшуючи ймовірність виникнення алергічних реакцій.

Джерело матеріала
loader
loader