Ляшко назвав дату ліквідації МСЕК в Україні: що зміниться
Ляшко назвав дату ліквідації МСЕК в Україні: що зміниться

Ляшко назвав дату ліквідації МСЕК в Україні: що зміниться

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, коли ліквідують МСЕК (медико-соціальні експертні комісії).

Як передає "Хвиля", про це він повідомив на брифінгу.

В Україні хочуть повністю ліквідувати МСЕК з 1 січня 2025 року. За словами Ляшка, планується відмовитися від поняття медико-соціальна експертиза та перейти на оцінку функціонування людини та виявлення її потреб.

"Медики, які провели певне лікування та реабілітацію, оцінюють потреби людей з працездатності. Надалі через міжнародну класифікацію функціонування, яка вже стала національним класифікатором, підключаються й інші сторони", - сказав він.

МСЕК повністю ліквідують
МСЕК повністю ліквідують

Ляшко пояснив, що зокрема це Міністерство соціальної політики, яке аналізує, які функції втратила людина, які компенсаторні механізми можна запропонувати, а також які послуги з боку Міністерства соціальної політики доступні. Далі підключається Міністерство економіки у випадках, коли людина після втрати функціональності неспроможна виконувати колишню роботу.

"І підключається Міністерство освіти, якщо потрібно людині запропонувати перенавчання через втрату певних функцій організму. І це дозволить нам на фінальному етапі пропонувати не додаткову допомогу, а механізми, які дозволяють повернути людей до соціуму", - додав глава МОЗ.

Він також повідомив, що "до кінця цього тижня ми ухвалимо розпорядження Кабінету міністрів України, яке у нас ліквідує центральну МСЕК".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав Указ №732/2024, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів.

Теги за темою
Віктор Ляшко
Джерело матеріала
loader
loader