Моніторинговий візит до Ладижинської виправної колонії №39: порушення санітарно-гігієнічних норм та інші недоліки
Моніторинговий візит до Ладижинської виправної колонії №39: порушення санітарно-гігієнічних норм та інші недоліки

Моніторинговий візит до Ладижинської виправної колонії №39: порушення санітарно-гігієнічних норм та інші недоліки

Моніторинговий візит до Ладижинської виправної колонії №39: порушення санітарно-гігієнічних норм та інші недоліки

Відсутність препаратів для лікування вірусного гепатиту С, фіксація ліжок до стін протягом дня, порушення санітарно-гігієнічних норм та інші недоліки в організації роботи установи в нашому звіті.

29 серпня 2024 року відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, враховуючи положення Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями та рішень Європейського суду з прав людини, на підставі статті 24 Кримінально-виконавчого кодексу України — Відвідування установ виконання покарання, групою моніторів Харківської правозахисної групи і ГО “Захист в’язнів України”здійснено чергове відвідування державної установи “Ладижинська виправна колонія №39” (далі ЛВК-39, установа, заклад).

Візит здійснено в рамках проєкту “Зменшення страждань в’язнів у контексті війни в Україні”, що фінансується урядом Данії у партнерстві з DIGNITY — Данський інститут проти катувань.

Відвідування здійснили монітори:

  • Діденко Андрій Андрійович — помічник народного депутата України Ярослава Юрчишина, досвід моніторингових візитів з 2014 року;
  • Зуйков Сергій Юрійович — помічник народного депутата України Костянтина Касая, член громадської ради при Міністерстві юстиції України, досвід моніторингових візитів, спеціалізується на питаннях належного надання медичної допомоги;
  • Цвілий Олег Володимирович — член громадської ради при Міністерстві юстиції України великий досвід моніторингових візитів, спеціалізується на питаннях катування, жорстокого, нелюдяного поводження.

Попередній візит було здійснено 25 липня 2022 року

Загальна інформація

ЛВК-39 є установою виконання покарань максимального рівня безпеки для утримання осіб, які засуджені за особливо тяжкі злочин або раніше неодноразово відбували покарання в місцях позбавлення волі.
На території установи знаходяться дільниці для утримання засуджених довічно відкритого та закритого типу.

Установа розташована за адресою: вулиця Гранітна, 15, селище Губник, Гайсинського району Вінницької області.

Керівник закладу — полковник внутрішньої служби Сомик Юрій Григорович.

Установа складається з виробничої зони, харчоблоку, житлової зони з дільницями СПС, дільниці КДіР, медичної частини, банно-прального комбінату, дільниці ДІЗО/ПКТ/ДПК/СІЗО, сектору максимального рівня безпеки для тримання засуджених довічно, крамниці, бібліотеки, адміністративних приміщень.

За даними адміністрації установи, штатна чисельність персоналу закладу складається з 233,5 посад. Фактична чисельність — 205 посад. Загальний некомплект персоналу по установі — 29 співробітників.

Планове наповнення установи — 431 особа. Фактична кількість — 261 засуджений. В установі працюють 2 психологи. У ЛВК-39 — функціонують 7 відділень СПС. Протягом поточного року до установи прибули 59 осіб.

У 2023 році померло 4 засуджених, у 2024 — 0. Працевлаштовано 54 осіб, з них згідно з трудовим договором — 7, за договором ЦПХ — 47.

У ДІЗО (дисциплінарний ізолятор) з 01.01.2024 по 01.09.2024 року перебуває 45 осіб, у ПКТ (приміщення камерного типу) — 1, у ДПК (дільниця посиленого контролю) — 3, у дільниці СІЗО (слідчого ізолятора) — 0 осіб.

У медичній частині на лікуванні не було жодного засудженого. На обліку ВІЛ/СНІД — 29 осіб. На оперативно-профілактичному обліку в установі перебувало: схильні до самогубства — 2 особи. Протягом 2023 року зафіксовано 2 випадки самогубства, протягом 2024 — жодного. Схильні до членоушкоджень — 32 особи, до втечі — 6. Злісних порушників режиму утримання — 37 засуджених.

Протягом 2023 -2024 року не зафіксовано жодної скарги від засуджених на неналежні умови утримання і неналежне надання медичної допомоги. 13 осіб мають інвалідність. У власному користуванні засуджені мають 219 планшетів з доступом до мережі інтернет. 40 засуджених мають власні електронні адреси.

Групою моніторів проведено опитування близько 112 засуджених.

Попередні зауваження

Попереднє відвідування ЛВК -39 групою моніторів здійснено 25.07.2023 року. Внаслідок візиту до керівництва установи були спрямовані наступні рекомендації:

  1. Припинити практику в ДІЗО/ПКТ закривати ліжка протягом дня;
  2. Забезпечити засудженим, що працюють, мінімальну заробітну плату;
  3. Забезпечити належні умови праці, в тому числі спецодяг і заходи техніки безпеки;
  4. Сприяти засудженим у відновленні втрачених через війну родинних зв’язків.

Рекомендації, надані за результатами попереднього відвідування, були виконані частково.

Факти, виявлені під час відвідування

1. У порушення частини 1 статті 115 КВК України, пункту 10 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, встановлено, що у камерних приміщеннях сектору максимального рівня безпеки для тримання чоловіків засуджених до довічного позбавлення волі (далі — Сектор) норма жилої площі на одного засудженого складає менше ніж 4 м².

Так, у камерному приміщенні №6, де розташовано 3 ліжка, площа приміщення складає 8,31 м². Таким чином фактична площа на одну засуджену особу складає 2,77 м². Аналогічні порушення встановлено у камерних приміщеннях №№ 5,6,7,8,12,23,26.

У пункті 13 сьомої Загальної доповіді Європейського комітету з питань запобігання катувань чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (далі — Комітет) зазначається, що проблема з переповненими камерними приміщеннями призводить до негігієнічних умов, постійної відсутності приватності, перезавантаження медичних служб та інфраструктури установи. Комітет приходить до висновку, що доволі часто негативний вплив перенаселення мав наслідком нелюдські або принизливі умови утримання в’язнів (CPT/Inf (97) 10).

2. У камерних приміщеннях дільниці ДІЗО та приміщенні карцеру встановлено засоби для фіксації ліжок до стін. Разом з тим нормативно-правовими актами не передбачено закривання на замок відкидних ліжок у приміщеннях камерного типу, дисциплінарних ізоляторах, де засуджені відбувають стягнення. Зазначене створює умови для можливих зловживань з боку працівників установи, оскільки засуджені можуть бути позбавлені можливості сидіти або лежати на ліжку протягом дня.

[Ладижинська виправна колонія №39]

3. Обладнання дільниці КДіР не відповідає стандартам поводження з в’язнями та умовам їхнього утримання відповідно до їхніх потреб. Так, у порушення вимог Норм забезпечення меблями, інвентарем і предметами господарчого призначення виправної колонії максимального рівня безпеки, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 27.07.2012 року №1118/5 (далі — Норми забезпечення), в дільниці відсутній ряд приміщень, а саме: кімната для зберігання харчових продуктів, гардеробна, кімната побуту, сушарка.

Відсутність зазначених приміщень призводить до порушення санітарно-гігієнічних норм. У зв’язку з чим харчові продукти можуть зберігатися при неналежних температурах, у вологих або забруднених приміщеннях, що сприяє їхньому швидкому псуванню, розвитку плісняви та розмноженню хвороботворних бактерій, а неналежна організація зберігання особистих речей ускладнює підтримання чистоти та порядку в приміщеннях, де утримуються засуджені, що погіршує загальну санітарну ситуацію в установі.

4. У порушення вимог абзацу дев’ятого частини першої статті 8 та частини 1 статті 118 КВК, моніторинговою групою було встановлено, що адміністрація установи залучає засуджених до робіт у дільниці КДіР без укладання трудового договору. Зокрема до робіт на безоплатній основі залучається засуджений М., який виконує функції днювального.

Під час огляду дільниці було встановлено, що засуджений забезпечений спальним місцем в дільниці КДіР та має можливість самостійно відвідувати їдальню та дільницю СПС за яким він закріплений, що порушує статтю 96 Кримінально-виконавчого кодексу України (далі — КВК ), пункту 4 розділу ІІ Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 року №2823/5(далі — ПВР) та вимоги пункту 2 розділу 1 Положення про дільницю карантину, діагностики та розподілу, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 04.11.2013 року № 2300/5.

У доповіді за наслідками візиту до України у 2020 році Комітет висловив серйозні сумніви щодо практики використання деяких ув’язнених як “днювальних”, які виконують функції контролю за іншими ув’язненими в житлових приміщеннях та на виробництві і доповідають персоналу про будь-які випадки та порушення режиму.

Тому Комітет із занепокоєнням помітив протягом даного візиту, що ця практика залишалася. Крім того, на жаль, попри конкретні рекомендації, які раніше давав Комітет, практика використання “днювальних” також офіційно передбачається Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань.

Як вже підкреслювалося раніше, Комітет вважає, що будь-яка часткова відмова від відповідальності за порядок та безпеку у в’язницях, яку несуть режимні співробітники установи, є неприйнятною. Така практика піддає більш слабких ув’язнених ризику жорстокого поводження та експлуатації з боку інших ув’язнених.

Комітет закликає владу України зробити всі необхідні кроки — у тому числі законодавчого характеру — для того, щоб покласти край цій практиці. Жодний ув’язнений (в жодній пенітенціарній установі у країні) не повинен мати владу над іншими ув’язненими. (CPT/Inf (2020) 40) пункт 27).

5. У камерних приміщеннях сектору максимального рівня безпеки, дільниці ДІЗО, дільниці КДіР встановлено, що деякі санвузли не містять дверцят та достатніх перегородок, які дозволяють усамітнитись, що порушує вимогу правила 19.3 Європейських пенітенціарних правил. Крім того, у порушення вимог ст.115 КВК України засудженим не забезпечуються належні матеріально-побутові умови, що відповідають правилам санітарії та гігієни.

Так, окремі камерні приміщення потребують проведення ремонтних робіт з заміною санітарно-технічного обладнання. Встановлено надмірну загратованість вікон у камерах максимального рівня безпеки та ДІЗО, у зв’язку з чим недостатньо природного освітлення.

Під час огляду гуртожитків відділень соціально-психологічної служби (далі — СПС) встановлено відсутність санвузлів у необхідної кількості, через що засуджені вимушені користуватися туалетом, який розташований на вулиці та який перебуває у неналежному стані, зокрема наявний неприємний запах та антисанітарія.

Необхідно зазначити, що в камерних приміщеннях дільниці ДІЗО нещодавно були проведені ремонтні роботи, однак адміністрація установи не врахувала необхідність встановлення достатніх для усамітнення перегородок, а саме — від підлоги до стелі. Разом з тим, у доповіді Уряду України за наслідками візиту у 2023 році, Комітет закликав українську владу вжити необхідних заходів для поліпшення матеріальних умов тримання під вартою, зокрема, зменшити наповнюваність камер таким чином, щоб на одну взяту під варту особу припадало щонайменше 4 м² житлової площі (не враховуючи площі, яку займають внутрішньо камерні туалети).

Всі місця розміщення засуджених і взятих під варту осіб, включаючи санітарні приміщення, утримувати в належному ремонтному та гігієнічному стані, регулярно і часто проводити дезінсекції, забезпечити достатній доступ до природного освітлення та вентиляції у камерах, внутрішні санітарні приміщення повністю обладнати перегородками (тобто від підлоги до стелі). (CPT/Inf (2024) 20)пункт 58).

[Ладижинська виправна колонія №39]

[Ладижинська виправна колонія №39]

[Ладижинська виправна колонія №39]

6. У порушення статті 119 КВК України, статті 52 Кодексу законів про працю України та Інструкції про умови праці та заробітну плату засуджених до обмеження волі або позбавлення волі, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 07.03.2013 року №396/5, моніторинговою групою було встановлено, що тривалість робочого дня засуджених з господарського обслуговування в їдальні є більшою за 8 годин та сягає 10-14 годин на день, тобто понад 40 годин на тиждень, а робочий тиждень складає шість, а в окремих випадках сім днів.

Так, згідно з табелем обліку робочого часу “Їдальня”, тривалість робочого дня трьох працівників не перевищує 4 години. Водночас під час вивчення журналу перевірки наявності засуджених на робочих містах в їдальні установи встановлено, що протягом місяця з 6.00 ранку по 20.00 на робочих місцях в їдальні перебуває 5 засуджених осіб. Крім того, під час вивчення трудових договорів, які укладені між засудженим та фізичною особою-підприємцем або юридичною особою, встановлено відсутність розділу права та обов’язки, умови праці, що порушує пункт 3.1 Інструкції про умови праці.

[Ладижинська виправна колонія №39]

[Ладижинська виправна колонія №39]

7. Моніторинговою групою встановлено ряд порушень в організації лазне-прального обслуговування засуджених та ув’язнених осіб. У порушення пункту 2.14 розділу II Положення про організацію лазне-прального обслуговування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 849/5 від 08.06.2021 року (далі — Положення) в установі не забезпечено надання перукарських послуг засудженим та ув’язненим.

У порушення вимог Додатка 9 Положення відсутній “Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці”. У порушення вимог пункту 4.1 розділу ІV Положення завідувач лазні (пральні), не пройшов вступний інструктаж з питань охорони праці.

Згідно з пунктом 3.19.1 розділу III Положення, санітарна обробка включає: миття засуджених (осіб, узятих під варту) в лазні з милом та мочалкою з обов’язковою заміною постільної та натільної білизни, дезінфекцією (знищення патогенних мікроорганізмів), дезінсекцією (знищення комах і кліщів, які є передавачами інфекційних захворювань) особистого одягу та постільних речей (подушки, матраци, ковдри) у дезінфекційній камері.

Разом з тим дезінфекційна камера згідно з інформацією, наданої адміністрацією установи та медичним персоналом, не працює з початку 2024 року.

У порушення вимог правила 19.3 Європейських пенітенціарних правил у приміщенні лазні не дотримується право на приватність через відсутність шторок на душових перегородках.

8. Прогулянкові дворики не обладнані достатнім укриттям від атмосферних опадів. Разом з тим Комітет у другій Загальній доповіді зазначає, що щоденне перебування на свіжому повітрі повинне відбуватись на ділянці достатньої площі.

Ділянка для прогулянок на свіжому повітрі має бути, наскільки це видається можливим, обладнана укриттям на випадок поганої погоди. (CPT/Inf (92) 3) пункт 48).

[Ладижинська виправна колонія №39]

9. Відповідно до службової документації, некомплект персоналу по установі складає 29 посад, або 12,4% від штатної чисельності персоналу. Некомплект середнього та старшого начскладу — 6 посад (13%). Некомплект рядового та молодшого начскладу — 22 посади (14,6%). Некомплект вільнонайманих співробітників — 1 посада (2,7%).

Водночас у доповіді Уряду України за наслідками візиту у 2023 році, Комітет наголошує, що забезпечення позитивного клімату в пенітенціарній установі вимагає наявності професійної команди персоналу, який повинен бути присутнім у достатній кількості в будь-який момент часу в місцях тримання під вартою.

Недостатня кількість персоналу може лише збільшити ризик насильства та залякування між засудженими. Нестача персоналу, який перебуває на передовій лінії, також підриває якість та рівень заходів, що пропонуються засудженим, і ставить під загрозу перспективу підготовки до звільнення та соціальної реабілітації.

У зв’язку з чим Комітет закликає українську владу вжити рішучих заходів для суттєвого збільшення кількості персоналу у пенітенціарних установах України, де спостерігається низький рівень укомплектованості персоналом, з метою посилення присутності персоналу служб охорони і нагляду всередині установ. Необхідно також вжити заходів, щоб покласти край 24-годинній зміні персоналу, який несе службу. (CPT/Inf (2024) 20) пункт 93).

10. Моніторинговою групою встановлено, що адміністрацією установи встановлюються штучні перешкоди для реалізації норм, що передбачають можливість заміни невідбутої частини покарання більш м’якою, а також для застосування умовно-дострокового звільнення, що суперечить принципу поетапної реінтеграції засудженого в суспільство.

Так, згідно з інформацією про стан підготовки матеріалів щодо застосування до засуджених установи положень ст. 81 КК України, ст. 82 КК України та ст. 101 КВК України, у Ладижинської виправної колонії №39 протягом 8 місяців 2024 року проведено 21 засідання комісії щодо застосування до засуджених установи положень ст.ст. 81, 82 КК України та ст. 101 КВК України.

Під дію ст. 81 КК України підпадало 20 засуджених, комісією розглянуто 20 матеріалів, усім засудженим відмовлено в умовно-достроковому звільненні як особам, що не стали на шлях виправлення.

Під дію ст. 82 КК України підпадало 22 засуджених (з них 2 засуджених до ДПВ), комісією розглянуто 22 матеріали, усім засудженим відмовлено в заміні невідбутої частини покарання більш м’яким, як особам, що не стали на шлях виправлення.

Під дію ст. 101 КВК України підпадало 30 засуджених, комісією розглянуто 30 матеріалів, усім засудженим відмовлено в переведенні з колонії максимального рівня безпеки в колонію середнього рівня безпеки, як особам, що не стали на шлях виправлення.

Медична частина № 39 філії Державної установи “Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України” у Вінницькій області

Завідувач медичної частини — Мельник Олександр Петрович.

Під час відвідування моніторинговою групою вивчено медичну документацію, оглянуті приміщення медичної частини на їхню відповідність до вимог законодавства України та міжнародних стандартів, та були виявлені недоліки в роботі медичної частини.

1. Відповідно до вимог пункту 7 частини 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2023 року №1394 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році”, НСЗУ оплачує медичні послуги, які надаються за направленнями в паперовій формі пацієнтів, які утримуються в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, до забезпечення створення закладами охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби технічної можливості виписувати електронні направлення.

Проте, через відсутність у засуджених осіб укладених декларацій з лікарем первинної медичної допомоги, вони не мають можливості отримати необхідні медичні послуги за кошти НСЗУ, що призводить до порушення вимог абзаців 4 та 5 статті 4 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

2. У медичній частині не організовано проведення замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ) осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів відповідно до Порядку проведення замісної підтримувальної терапії осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.03.2012 року №200.

Наркозалежним особам не забезпечується соціально-психологічний супровід, когнітивно поведінкова терапія (КПТ), профілактика рецидивів, мотиваційне інтерв’ю, групи взаємодопомоги тощо.

Таким чином дані особи позбавлені можливості отримувати ЗПТ, що порушує їхнє право на вибір методів лікування відповідно до статті 38 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

Разом з тим Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (далі — Комітет) у доповіді за наслідками візиту до України у 2023 році зазначає, що потрапляння до пенітенціарної установи є можливістю розв’язати проблему, пов’язану з наркотиками, і тому важливо, щоб відповідна допомога була запропонована всім зацікавленим особам, отже, в усіх установах має бути доступне відповідне медичне обслуговування.

Допомога, що пропонується таким особам, повинна бути різноманітною: програми замісної терапії для осіб з наркотичною залежністю повинні поєднуватися зі справжніми психосоціальними та освітніми програмами для осіб з опіоїдною залежністю, які не в змозі припинити вживання наркотиків.

Крім того доступ до програм ЗПТ в установах повинен бути легкодоступним, а керувати ними повинні також пенітенціарні лікарі, які повинні пройти спеціальну підготовку з питань, пов’язаних із вживанням наркотиків.(CPT/Inf (2024) 20) пункт 86) .

3. Медична частина не забезпечена працюючим флюорографічним/рентгенологічним обладнанням, внаслідок чого засудженим та ув’язненим не проводяться діагностичні обстеження органів грудної порожнини з метою своєчасного виявлення захворювань органів дихання, що свідчить про неможливість проведення ранньої діагностики туберкульозу в медичному закладі.

4. У порушення пункту 37 Постанови кабінету міністрів України № 285 від 2 березня 2016 року “Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики”, в медичній частині відсутній документ, що підтверджує вільний доступ до будівель та приміщень медичного закладу маломобільних груп населення, отримання якого є обов’язковим.

5. У порушення вимог Державних будівельних норм України В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”, в медичній частині не створено умов щодо утримання людей з інвалідністю.

6. Згідно з п.7 глави III розділу II Порядку засуджені, які працюють на об’єктах харчування (крім робіт, пов’язаних з посадами продавців, завідувачів продовольчих та речових складів, комірників) та переробної промисловості, у будинках дитини, закладах загальної середньої освіти, підрозділах з професійної підготовки у спеціальних виховних колоніях, медичних частинах (фельдшерських пунктах) та лікарняних закладах ДКВС (крім робіт, пов’язаних із наданням медичної допомоги), пральнях, лазнях, кімнатах для тривалих побачень, гуртожитках, клубах, на об’єктах водозабезпечення та каналізації, дільницях розведення i вирощування тварин, проходять обов’язкові попередні та профілактичні медичні огляди відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року №559 “Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок”, на кожного засудженого зазначеної категорії заводиться форма первинної облікової документації № 1-ОМК “Особиста медична книжка”, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 лютого 2013 року №150, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2013 року за №662/23194.

Разом з тим моніторингова група зафіксувала відсутність особистих медичних книжок у 5 працівників їдальні та результатів обстеження в медичній документації, що проводяться лікарями-спеціалістами (у тому числі лабораторних, клінічних та інших досліджень), які необхідні для допуску до роботи на об’єктах харчування.

7. У порушення вимог пункту 3 розділу 1, глави II Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров’я України від 15 серпня 2014 року №1348/5/572 та Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 511/о “Довідка про фіксацію тілесних ушкоджень”, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України 02 лютого 2024 року №186, медичні працівники не складають належним чином довідок.

Зокрема не заповнюється пункт 7, де зазначаються скарги особи отримання нею тілесних ушкоджень. Крім того фотофіксація тілесних ушкоджень проводиться без прикладання лінійки для орієнтації щодо розмірів ушкоджень.

Відсутність фіксації належним чином тілесних ушкоджень не відповідає пункту 60 рекомендацій Комітету (CPT/Inf(93)12-part), де зазначено, що медичні служби у місцях позбавлення волі можуть зробити свій внесок у запобігання насильству проти осіб, яких тримають під вартою, шляхом систематичної реєстрації тілесних ушкоджень, а також, якщо це необхідно, через інформування відповідних органів влади.

[Ладижинська виправна колонія №39]

[Ладижинська виправна колонія №39]

8. У порушення вимог наказу МОЗ України від 16.12.2003 №584 “Про затвердження Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах” (далі — Правила зберігання), лікарські засоби зберігаються без урахування температурних режимів, зазначених виробниками. Так, у приміщенні, де зберігалися лікарські засоби, умови зберігання яких не можуть перевищувати температуру вищу ніж 25°С, температура сягала 27°С.

[Ладижинська виправна колонія №39]

[Ладижинська виправна колонія №39]

[Ладижинська виправна колонія №39]

9. Під час перевірки справності дефібрилятора було встановлено, що термін придатності електродів минув. Разом з тим Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню рекомендував, щоб медичні служби в усіх відвіданих в’язницях (і всіх інших пенітенціарних установах в Україні) були оснащені обладнанням для порятунку життя лікарями (Доповідь Комітету за результатами візиту в Україну у 2017році (CPT/Inf (2018) 41) пункт 87).

10. У порушення Порядку організації медичної допомоги на первинному, вторинному (спеціалізованому), третинному (високоспеціалізованому) рівнях із застосуванням телемедицини, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.10.2015року №681, персонал медичної частини позбавлений можливості здійснювати запити на телемедичне консультування та отримувати консультацію для надання медичної допомоги засудженим особам з технічних причин.

[Ладижинська виправна колонія №39]

11. У порушення вимог Норми належності постільних речей, спеціального одягу та спеціального взуття (інвентарне майно) для засуджених, які проходять лікування у лікувально-профілактичних закладах, закладах на правах лікувальних та в медичних частинах при установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, затвердженого наказом МЮУ від 20.02.2012 року  №280/5, засуджені особи не отримують госпітальне майно (костюм, халат та туфлі госпітальні).

Засуджені зазначають, що перебувають у стаціонарі у повсякденному одязі, іноді зі своєю постільною білизною. Деякі приміщення потребують проведення ремонтних робіт з заміною санітарно-технічного обладнання. Відсутні унітази. В приміщенні ізолятора вікно потребує заміни скла. Подушки та матраци потребують заміни.

Разом з тим Комітет зазначає, що на медичні служби в місцях позбавлення волі (які взаємодіють в разі потреби з іншими владами) покладено обов’язок контролювати організацію харчування (кількість, якість, приготування та розподіл їжі) і дотримання умов гігієни (чистота одягу і постільної білизни, доступ до кранів з проточною водою, сантехнічне обладнання), а також слідкувати за опаленням, освітленням та вентиляцією камер пункту (CPT/Inf(93)12-part) пункт 53).

[Ладижинська виправна колонія №39]

Моніторинговий візит до Ладижинської виправної колонії №39: порушення санітарно-гігієнічних норм та інші недоліки - Фото 16

[Ладижинська виправна колонія №39]

12. У порушення “Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами” затверджених наказом МОЗ України від 08.06.2015 року №325, філією ДУ “Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України” у Вінницькій області не укладено угоду зі спеціалізованою установою на утилізацію медичних відходів, у зв’язку з чим в медичній частині з початку 2024 року не організовано належного збирання, сортування та утилізацію медичних відходів.

13. У порушення вимог Стандартів медичної допомоги при ВГС у дорослих, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15.01.2021 року №51, 12 осіб з підозрою на вірусний гепатит С потребують проходження ПЛР-тестування, у зв’язку з чим вони не отримують необхідного лікування, що може призвести до погіршення стану їхнього здоров’я та поширення зазначеного інфекційного захворювання серед засуджених та ув’язнених осіб. Крім того на день візиту в аптеці медичної частини були відсутні препарати для лікування вірусного гепатиту С.

14. У порушення вимог Табеля оснащення обладнанням одного робочого місця лікаря-стоматолога та зубного техніка, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.04.2005 року №158, у медичній частині відсутній дентальний рентген апарат, що унеможливлює проведення поглибленого стоматологічного обстеження засуджених та не забезпечує своєчасне надання належної стоматологічної допомоги.

[Ладижинська виправна колонія №39]

15. У порушення Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених Міністерством внутрішніх справ України від 30.12.2014 року №1417, приміщення медичної частини не обладнані системами пожежогасіння та пожежної сигналізації.

Рекомендації:

  • Вжити заходів, спрямованих на усунення виявлених порушень прав людини та недопущення катувань, інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання у медичній частині № 39 філії Державної установи “Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України” у Вінницькій області;
  • Забезпечити контроль за належним веденням медичної документації відповідно до Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого спільним наказом Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.2014 року № 1348/5/572 та інших нормативно-правових актів;
  • Виконати вимоги пункту 37 Постанови кабінету міністрів України № 285 від 2 березня 2016 року “Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики”;
  • Забезпечити медичну частину рентген апаратом для своєчасного проведення рентгенологічних досліджень;
  • Забезпечити доступність будівель установи відповідно до Державних будівельних норм України В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”;
  • Забезпечити своєчасну та належну фіксацію тілесних ушкоджень у засуджених;
  • Забезпечити засуджених осіб угодами з лікарями, які надають первинну медичну допомогу в закладах охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я України;
  • Забезпечити проведення належного медичного огляду осіб, які працюють з харчовою продукцією та видачу особистих медичних книжок;
  • Забезпечити належну утилізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення;
  • Забезпечити медичну частину госпітальним майном (костюм, халат та капці госпітальні);
  • Забезпечити належну медичну допомогу особам, хворим на вірусний гепатит С;
  • Обладнати протипожежну систему відповідно до встановлених вимог;
  • Забезпечити належну роботу телемедичного комплексу для здійснення запитів лікарями на телемедичне консультування;
  • Забезпечити можливість отримання замісної підтримувальної терапії на підставі діагнозу психічних та поведінкових розладів внаслідок вживання опіоїдів;
  • Провести заміну накладок до зовнішнього автоматичного дефібрилятора.

Автори: Андрій Діденко, Сергій Зуйков, Олег Цвілий

Джерело: портал Харківської правозахисної групи

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader