Тренер з йоги і військовий: Правильне дихання допомагає швидко «увімкнути» увагу на фронті
Тренер з йоги і військовий: Правильне дихання допомагає швидко «увімкнути» увагу на фронті

Тренер з йоги і військовий: Правильне дихання допомагає швидко «увімкнути» увагу на фронті

Вдих і видих. Без цього вміння люди не можуть жити. І разом з тим, зазвичай, не звертають увагу на цей процес. А дарма, впевнений тренер з йоги, а зараз військовий Костянтин Ронін. Про те, як правильно дихати для розслаблення або ж збудження, чи можна навчитися асанам онлайн та як знайти час для йоги на фронті - читайте у матеріалі Коротко про.

Про симпатику і парасимпатику

Ця розмова відбулася завдяки інтернету. Адже тренер з йоги Костянтин Ронін зараз десь на сході України захищає нашу державу від ворога. Але знаходить вільну хвилину і продовжує навчати правильному диханню та йозі всіх, хто того бажає. Так, онлайн.

- Пригадую, що багато років тому, коли викладав йогу в залі, вже замислювався про розробку підходу до практик, які можна було б використовувати онлайн, - розповідає Коротко про сертифікований тренер з йоги Костянтин Ронін. – Життя плине, часи змінюються. І ось сьогодні я маю чимало курсів саме онлайн. Працюю в такому режимі по-різному. Звісно, набагато легше тренувати своїх учнів з довоєнного життя, які займалися зі мною в залі. Вони вже мають певну базову інформацію. Але можу займатися з людиною через інтернет в реальному часі і корегувати її рухи.

- А ще ви навчаєте диханню. Дивно, адже дихати вміють усі…

- Так, дійсно, дихати вміють всі, але дихання насправді може бути свідоме і несвідоме, - пояснює Ронін. – Щоб дихати, робити вдих і видих, мені не треба про це думати. Це відбувається підсвідомо. Але цікаво те, що кожна людина може взяти власне дихання під контроль і дихати в певному ритмі, темпі, і т.д.

- А що дає контроль над диханням?

- Величезну кількість переваг. Коротко: коли ми правильно дихаємо (а це буває дуже і дуже рідко), коректно працює наш опорно-руховий апарат, відбувається стимуляція роботи внутрішніх органів, кров насичується киснем, відповідно добре працює головний мозок. І ще надзвичайно важливим є те, що через дихання ми можемо впливати на власну нервову систему.

Тренер пояснює: у нервовій системі людини є два основні режими: симпатика та парасимпатика. Перша «працює» на збудження, друга – на розслаблення. Завдяки різним технікам дихання можна самостійно переходити з симпатики в парасимпатику і навпаки.

- Тобто, якщо мені необхідно швидко «включитися», налаштуватися на якусь роботу, я підключаю вправи дихання, які збуджують нервову систему, - детально пояснює тренер. - А якщо відчуваю надмірний стрес, тривогу, неспокій, тоді, навпаки, можу правильним диханням відрегулювати свою нервову систему таким чином, щоб заспокоїтися.

Просто? Хіба що на перший погляд чи подих. Хоча навчитися правильно дихати, за словами самого Роніна, може кожен, незалежно від статі, віку, фізичної підготовки.

Навчитися правильно дихати, за словами Костянтина Роніна, може кожен. Фото: ФБ Онлайн-курс з дихання від Костянтина Роніна

Готуйте себе до шляху «від простого до складного»

Лише бажання і трошки вільного часу допоможуть опанувати йогу. Навіть складну сарвангасану (стійка на плечах). Костянтин Ронін пригадує свою онлайн-студентку, результатами якої пишається. Це 64-річна жінка, яка займалася спортом лише у своєму дитинстві. Але почала займатися з Роніним в онлайн-режимі. І в неї все вийшло.

- Треба постійно прислухатися до своїх відчуттів, коригувати практику, окрім того, я постійно наголошую на техніці безпеки до кожної вправи, - пояснює Костянтин. – Інколи варто збільшити чи зменшити повтор якоїсь вправи, амплітуду руху. А взагалі комплекси вправ – це не догма. Можливо, та ж стійка на плечах вам не вдається, тіло до неї не готове. І тут важливо не нав’язувати своєму організму шаблон цієї вправи. Краще пропустити цей елемент, повернутися до нього згодом.

Йогою українців не здивувати. Асани практикують майже у кожному спортзалі чи фітнес-клубах. А як щодо екзотичної Animal Gymnastics Yoga? Її засновником є Костянтин Ронін.

Animal Gymnastic Yoga – це сучасна методика всебічного розвитку тіла людини. В основі вправ рухи з різних дисциплін, наприклад, бразильського джиу-джитсу і, звісно, класичної йоги. А ще є елементи капоейри і гімнастики. Все це має допомогти розвивати людині силу, витривалість, гнучкість, координацію, відмінну реакцію.

Вправи з Animal Gymnastics Yoga дечим нагадують рухи тварин. В одній асані треба розтягнутися, як змія, в іншій – завмерти у стійці, як журавель, чи «випустити кігті», наче леопард.

- Animal Gymnastics Yoga досить складна, з фізичної точки зору, - стверджує її засновник Ронін. – А з іншого боку, знаю випадки, коли цю практику використовували у постопераційний період після серйозних травм. Взагалі йога, в тому числі Animal, підходить усім людям. Так, звучить дуже по-рекламному, але це факт. Інша справа, що усі ми різні: комусь подобається тягати "залізо" в залі, хтось любить спринтерський біг, а комусь до вподоби йога.

Костянтин радить: їжте "слона" маленькими шматочками. Тобто, починаючи практикувати класичну чи «тваринну» йогу, не хапайтеся одразу за важкі вправи, а готуйте себе до шляху «від простого до складного». Тоді під час виконання більш складних вправ буде легше домовитися і зі своєю нервовою системою, і з тілом.

Починаючи практикувати класичну чи «тваринну» йогу, не хапайтеся одразу за важкі вправи. Фото: ФБ Konstantin Ronin

Важливе питання

- Ви зараз на фронті. Чи маєте час регулярно практикувати йогу?

- Ох, це складно, звісно, регулярно займатися не маю змоги, - каже Костянтин Ронін. – Але як тільки випадає можливість, одразу роблю вправи. Мої заняття зараз - це не лише йога, а й дихання. Ним я займаюся навіть тоді, коли не маю змоги рухатися, коли треба сидіти якомога тихіше і просто спостерігати. Скажу так: правильне дихання мені дуже допомагає тут, на фронті. Коли вже падаєш від втоми, а треба бути максимально сконцентрованим, тоді я починаю виконувати певні вправи з дихання. І це, повірте, працює. Моя «батарейка» одразу заряджається.

До речі

Після тренування усі думки – на поверхні

Тіло кожної людини реагує на стрес по-різному. Когось накриває панічними атаками, хтось набирає або втрачає кілограми ваги, інші відчувають головний біль, незрозумілі спазми м’язів.

- Щоб позбутися цього, треба, перш за все, усвідомити свій стан, - каже Костянтин Ронін. – Починайте вчитися правильно дихати, підключайте йогу, працюйте з власною увагою, і вже за короткий час відчуєте, як вас відпускає. До речі, про увагу. Чим більше будете приділяти увагу саме власній концентрації під час вправ, тим якіснішою буде ваша практика і тим краще це буде відображатися на вашому ментальному здоров’ї.

Опісля дійсно хорошого тренування людина має легкість у тілі без усілякого тремору, рівне і спокійне дихання, відчуває внутрішню тишу. Якісь думки в голові, звісно, є, але вони знаходяться, умовно, на поверхні, взагалі не мають гнітючої сили.

Опісля дійсно якісного тренування людина має легкість у тілі без усілякого тремору, рівне і спокійне дихання, відчуває внутрішню тишу. Фото: ФБ Konstantin Ronin

Довідка Коротко про

Костянтин Ронін – засновник методики Animal Gymnastics Yoga, співзасновник проєкту HardbreakfastClub, сертифікований тренер з йоги. Досвід вивчення руху – 22 роки, викладання – 11 років, десятки тренінгів, майстер-класів та навчальних семінарів, близько сотні персональних програм.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader