Суд арештував квартиру дружини екскерівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка
Суд арештував квартиру дружини екскерівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка

Суд арештував квартиру дружини екскерівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка

Як встановило «Слідство.Інфо», згідно з декларацією, за квартиру в житловому комплексі преміумкласу експосадовець сплатив 12,8 млн гривень, хоча її ринкова вартість перевищує 20 мільйонів.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у травні 2024 року арештував квартиру, яка належить дружині колишнього начальника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка. Про це повідомило Національне антикорупційне бюро у відповідь на запит hromadske.

НАБУ повідомило, що проводить досудове розслідування за ознаками «відмивання» майна, отриманого незаконно. В межах розслідування детективи перевіряють, за яких обставин родина Вітюка придбала квартиру.

«Приводом для звернення прокурора з відповідним клопотанням є існування сукупності достатніх підстав та розумних підозр вважати, що зазначена квартира може підлягати спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України», — повідомили в бюро. 

Також у НАБУ додали, що не отримували запитів від Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо арешту цієї квартири. 

Hromadske також звернулося до НАЗК із запитом, чи проводилась експертиза вартості квартири Вітюків під час моніторингу його способу життя. Проте там відмовилися відповідати, пише видання.

Уже 6 квітня «Слідство.Інфо» повідомило, що співробітники ТЦК намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату. На їхню думку, це сталося не випадково, а ймовірно, за вказівкою працівника СБУ і пов'язано з Євгеновим розслідуванням щодо Іллі Вітюка.

Медіарух підтримав журналістів-розслідувачів і виступив із заявою, в якій вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо».

8 квітня 2024 року стало відомо, що Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів через інцидент із Шульгатом і за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями.

Згодом голова Служби безпеки Василь Малюк відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання обов'язків на час перевірки і перевів до бойового підрозділу СБУ, який служить на фронті. Також начальника Соломʼянського ТЦК та СП у Києві, працівники якого намагалися вручити повістку Шульгату, перевели на нижчу посаду у «бойовий підрозділ».

16 квітня НАЗК повідомило, що проводить перевірку способу життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, бригадного генерала Іллі Вітюка. 25 квітня детективи НАБУ також оголосили початок дослідження наведених в розслідуванні обставин придбання нерухомості членами сім’ї Вітюка.

1 травня президент Володимир Зеленський звільнив Іллю Вітюка з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.

20 вересня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що завершило перевірку Іллі Вітюка і не знайшло ознак його незаконного збагачення.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader